Producătorii, potrivit unei legi europene, nu vor mai face sticle de plastic și ambalaje care conțin BPA. Noile reglementări intră în vigoare în toată Europa și prevede eliminarea substanțelor chimice dăunătoare din ambalaje.
Bisfenolul A (BPA) este un compus chimic ce afectează sistemul hormonal uman, fiind considerat un „perturbator endocrin”, o substanță care poate imita hormonii din organism și poate provoca diverse probleme de sănătate. BPA-ul poate cauza probleme de sănătate precum: infertilitate, cancer, diabet, tulburări neurologice. Cei mai afectați sunt sugarii, copiii și femeile însărcinate.
Citește și: Val de scumpiri în 2025. Eliminarea facilităților fiscale lovește dur agricultura și industria alimentară
Pentru a menține o stare bună de sănăate, alegeți numai produse care au pe etichete menționat ”fără BPA”. De asemenea, evitați încălzirea plasticului, deoarece căldura poate face ca BPA-ul să ajungă mai ușor în alimente. Este recomandat să nu introduceți plasticul în cuptorul cu microunde.
Alegeți întotdeauna recipiente din sticlă, ceramică sau inox, fiindcă sunt opțiuni sigure pentru depozitarea alimentelor.
Bisfenolul A este o substanță chimică folosită în principal la fabricarea anumitor tipuri de plastic și rășini. Aceste materiale se găsesc des în recipiente pentru alimente, cum ar fi sticlele de apă, caserolele din plastic și învelișul din interiorul conservelor.
Producătorii folosesc în special BPA-ul pentru a acoperi interiorul conservelor, prevenind rugina și protejând alimentele din interior, ceea ce ajută la prelungirea termenului de valabilitate, potrivit Cancan.ro.