- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Profesorii avertizează că examenele la BAC 2025 riscă să devină un haos total! Se solicită modificarea urgentă a calendarului

16 Sep, 17:45 • Bugiu ⁠Ana Maria
Cadrele didactice avertizează că examenele la BAC 2025 ar putea fi un fiasco. Aceștia cer modificarea de urgență a calendarului de desfășurare.
Profesorii avertizează că examenele la BAC 2025 riscă să devină un haos total! Se solicită modificarea urgentă a calendarului

Zeci de profesori de la Colegiul Național „Sfântul Sava” cer să fie modificat calendarul examenului de BAC 2025. Dascălii susțin că schimbările anunțate de ministrul Educației Ligia Deca ar putea duce la un „fiasco”, potrivit fanatik.ro.

Un grup de 37 de profesori avertizează că examenul de Bacalaureat din 2025 riscă să devină un eșec, din cauza lipsei de personal și a riscului apariției unor erori în evaluare. Ei subliniază că împărțirea cadrelor didactice între diverse procese educaționale care nu au fost și nu pot fi desfășurate simultan va complica desfășurarea corectă a examenului. Profesorii cer modificarea calendarului pentru a evita problemele.

„Există riscul ca examenul național de bacalaureat să se transforme într-un fiasco. Aceasta atât din perspectiva lipsei resursei umane, cât și din aceea a riscului apariției unor erori în procesul de evaluare cauzat de împărțirea cadrelor didactice în procese educaționale care nu au fost niciodată și nici nu pot fi desfășurate concomitent”, se arată în scrisoarea semnată de cei 37 de profesori.

Te-ar mai putea interesa și: Calendarul Bacalaureatului 2025 se schimbă dramatic. Evaluarea competențelor începe din iarnă

foto: examene BAC

Profesorii avertizează că examenele la BAC 2025 riscă să devină un haos total! Se solicită modificarea urgentă a calendarului

Conform cadrelor didactice, elevii ar fi nevoiți să petreacă aproximativ 36 de ore pe săptămână la școală, ceea ce ar duce la o suprasolicitare nejustificată și o afectare a curbei de efort. Profesorii atrag atenția că, potrivit Codului Muncii, elevii și cadrele didactice ar trebui să beneficieze de un repaus săptămânal de 48 de ore consecutive, în mod normal sâmbăta și duminica, ceea ce ar fi dificil de respectat în condițiile noului program.

Există incertitudini și în privința desfășurării programelor „Școala Altfel” și „Săptămâna Verde” în timpul susținerii examenului scris la Bacalaureat. Cadrele didactice spun că această decizie intră în „contradicție cu ordinul de ministru privind structura anului şcolar 2024-2025”. Potrivit ordinului, cele două programe ar trebui organizate în intervalul 9 septembrie 2024—30 mai 2025, iar recuperarea orelor în weekend nu ar rezolva problema. 

„O astfel de decizie ar deregla programul săptămânal al elevilor. Aceștia ar fi nevoiți să petreacă în școli aproximativ 36 de ore într-o săptămână, curba de efort fiindu-le afectată într-un mod nejustificat.

În același timp, vă reamintim faptul că art. 137, alin. (1) din Codul Muncii stabilește că „Repausul săptămânal este de 48 de ore consecutive, de regulă sâmbăta și duminica”, mai spun profesorii.

Profesorii solicită modificarea urgentă a calendarului examenului de Bacalaureat, considerând această schimbare absolut necesară pentru a evita probleme majore în desfășurarea corectă a examenului și pentru a proteja, atât elevii, cât și cadrele didactice de un program de lucru nesustenabil.

„Faptul că se caută soluții pentru punerea în practică a unei hotărâri deja adoptate este un alt neajuns pe care îl remarcăm. Este o eroare logică aceea de a căuta rezolvarea unei probleme după oferirea soluției”, susțin cadrele didactice, adăugând că speră să fie luată decizia modificării calendarului examenului de BAC, „fiind un fapt care se impune a fi realizat neîntârziat.”

Te-ar mai putea interesa și: Examenele de Evaluare Națională 2025 și Bacalaureat 2025.. Ligia Deca a publicat calendarul