Prezentă deja în mai multe țări, legislația pentru nomazi a ajuns și în România, urmând să fie supusă votului Camerei Deputaților în data de 28 februarie. Ceea ce face ca acest proiect de lege să fie unul unic, este, în primul rând, faptul că nomazii digitali vor fi scutiți de taxe, scrie ziare.com.
Un nomad digital stă maximum 183 de zile în România și între timp se folosește de diferite device-uri pentru a lucra. Statul lucrează la o lege prin care aceștia să nu mai plătească taxe și aici.
Mai citește și: Statul oferă 1.000 de euro tinerilor. Primul venit, primul servit. Iată cum beneficiezi de bani
Legea pentru cei care lucrează utilizând tehnologia informației se va schimba în favoarea lor. Nomazii digitali care lucrează cu un contract de muncă înregistrat în afara țării noastre nu vor mai fi nevoiți să contribuie cu plata taxelor.
„Veniturile din salarii sau asimilate salariilor obţinute de persoana fizică cu statut de nomad digital definit potrivit prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările și completările ulterioare, din activitatea pe care o prestează in baza unui contract de muncă la o companie înregistrată în afara României și care prestează servicii prin utilizarea tehnologiei informaţiei și comunicaţilor sau care deţine o companie înregistrată în afara României, în cadrul căreia prestează servicii prin utilizarea tehnologiei informaţiei și comunicaţiilor și poate desfăşura activitatea de angajat sau activitatea din cadrul companiei, de la distanţă, prin utilizarea tehnologiei informaţiei și comunicaţiilor, în condiţile în care persoana fizică este prezentă pe teritoriul României pentru o perioadă sau mai multe perioade care nu depășesc 183 de zile pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive, care se încheie în anul calendaristic vizat”, potrivit proiectului de lege.
Așadar, nomazii digitali vor avea, în sfârșit, mai multe beneficii. În primul rând se va stabili regimul juridic fiscal al acestora. Vor fi scutiți de la plata impozitului pe venit și nici nu vor mai plăti contribuțiile de asigurări sociale sau cele de sănătate.
„Prezenta propunere legislativă are ca scop modificarea si completarea legislaţiei fiscale române, în vederea reglementării unui regim juridic de natură fiscală clar definit și aplicat nomazilor digitali, precum și asigurarea unui tratament fiscal avantajos al veniturilor obținute de aceștia pe perioada în care se află pe teritoriul României pentru ca tara noastră să beneficieze de cât mai multe resurse financiare aduse direct în economie prin prezenţa cât mai multor nomazi digitali aici, în România”, se specifică în expunerea de motive a proiectului legislativ.
Maria Gabriela Horga, deputat PNL și vicepreşedinte al comisiei de buget-finanţe spune că, prin iniţiativa legislativă, se clarifică regimul fiscal al nomazilor digitali pentru a evita dubla taxare a acestora. Horga mai afirmă că prin prezenţa cât mai multor nomazi digitali în țara noastră, România va avea acces la mai multe resurse financiare aduse direct în economie iar țara are potenţial de profit din acest fenomen: poate fi atractivă turistic, dar are şi o viteză bună a conexiunilor de internet.
Te-ar mai putea interesa și: Motorină mai ieftină prin România. Motivul pentru care carburanții costă mai puțin cu aproape 50 de bani.Scad cererile din Ucraina