Șomajul în rândul tinerilor a scăzut anul trecut pe plan mondial la cel mai redus nivel din ultimii 15 ani, și tendința va continua probabil inclusiv în 2025, se arată într-un raport publicat de Organizația Internațională a Muncii (OIM), transmite Reuters, potrivit profit.ro.
Te-ar putea interesa și: Șomaj de lux! Cât primesc europarlamentarii români care nu au mai prins un loc la Bruxelles la alegerile din 9 iunie
foto: rata șomajului
În anul precedent (2023), 64,9 milioane de tineri, cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani erau fără loc de muncă la nivel mondial, fapt care corespunde unei rate a șomajului de 13%. În următorul an se preconizează că aceasta va scădea la 12,8%, conform informațiilor oferite de Organizația Internațională a Muncii, citată de Agerpres.
S-a înregistrat o creștere economică semnificativă după pandemie, iar condițiile de pe piața muncii sunt influențate de aceasta. Drept urmare, îmbunătățirea condițiilor a sporit cererea de forță de muncă tânără.
În ceea ce privelte țările arabe, respectiv Asia de Est, de Sud-Est și regiunea Pacificului, s-a înregistrat o rată a șomajului mult mai mare în 2023, față de 2019.
Mai mult, vârsta media este mult mai scăzută în Africa, comparația fiind făcută cu țările mai dezvoltate. Acest lucru poate ridica probleme mari cu privire la sustenabilitatea economică de pe continent.
Apropierea unui „val al tinerilor” în Africa face ca în viitor crearea de locuri de muncă să devină o provocare esențială pentru justiția socială și viitorul economiei globale, subliniază OIM.
În plus, OIM anticipează o scădere a șomajului la nivel mondial, în funcție de regiune, unele înregistrând rezultate bune mai rapid decât altele. În raport se mai menționează și posibile investiții în educație și formare profesională, în vederea pregătirii tinerilor pentru o piață a muncii mai puternică.
Te-ar putea interesa și: Ajutor de șomaj 2024. Cum pot obține absolvenții de liceu sau facultate indemnizația timp de șase luni