- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Realitatea cruntă din cea mai populară plajă din Grecia. „Este cel mai rău sezon din istorie”

17 Aug, 12:26 • Bugiu ⁠Ana Maria
Care este realitatea din cea mai „instagramabilă” destinație din Grecia. Localnicii spun că sezonul rău de anul acesta nu are precedent.
Realitatea cruntă din cea mai populară plajă din Grecia. „Este cel mai rău sezon din istorie”

Plajele din Grecia sunt la mare căutare pentru românii de pretutindeni și nu doar, însă dezamăgirile se țin în lanț în ultima perioadă pe meleagurile mediteraneene. Este vorba despre Santorini, destinația de vis pentru oricine are un cont de Instagram și a observat peisajele superbe prezentate de către cei care călătoresc într-acolo.

Localitatea are aproape 20.000 de locuitori permanenți, iar cifrele arată că în fiecare an, insula atrage 3,4 milioane de vizitatori, potrivit economedia.ro.

Te-ar putea interesa și: Țara preferată de români pentru prețuri și servicii mai bune ca în Grecia: „Am venit aici că n-am bani de Mamaia”

foto: Santorini, Grecia

Ce se întâmplă în Santorini, Grecia

Primarul din Santorini, Nikos Zorzos, propune limitarea numărului de pasageri pe navele de croazieră de la 17.000 pe zi la 8.000. Prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis a declarat că sprijină această inițiativă și va putea intra în vigoare de anul viitor.

Chiar dacă, în ultimii ani, turismul parcă a explodat, fiind foarte populară printre oameni ideea de „a merge în vacanță în străinătate”, în Santorini, localnicii spun că „insula este goală”.

„Turismul excesiv nu există. Ceea ce văd este o lipsă de structuri. Adevărul este că insula este goală. Acum este ca niciodată înainte, este cel mai rău sezon din istorie”, spune Gianluca Chimenti, un tur-operator local și rezident în Santorini de 18 ani, pentru CNN Travel.

Rețelele sociale, însă, arată contrariul.

Lunile de vară, iulie și august, au reprezentat vârful sezonului în Santorini, dar localnicul mai relatează că după ora 21:00, orașul este gol, iar restaurantele și hotelurile nu sunt la capacitate maximă.

„Problema este că social media arată ceva complet diferit de ceea ce este realitatea”, spune Chimenti

Problema este la faptul că singura opțiune a pasagerilor navelor de croazieră pentru a ajunge din Portul Vechi în centrul orașului este telecabina, iar acolo „este absolut normal să aveți coadă, dacă navele de croazieră vin toate împreună”.

Infrastructura pe aceasta insulă nu este potrivită cerințelor anului 2024. A fost, la 1 august, o întâlnire între Cruise Lines International Association (CLIA) și ministrul Afacerilor Maritime din Grecia, pentru a discuta despre toate aceste aspecte, nu doar în Santorini, ci în toată țara, despre criză, îmbunătățirea și modernizarea infrastructurii și serviciilor portuare.

Este de menționat că veniturile din turism ale Greciei au crescut cu 16% din ianuarie până în mai ale anului curent și se așteaptă ca acest an să depășească recordul de 33 de milioane de sosiri din 2023.

„Recent, creșterea turismului în Grecia a atras o atenție semnificativă, în special în ceea ce privește insulele Santorini și Mykonos”, a declarat Maria Deligianni, director regional al CLIA pentru Mediterana de Est, într-un comunicat.

Te-ar putea interesa și: Grecia dezamăgește tot mai mult. Cât a plătit un turist pentru două cafele și două prăjituri: „O obrăznicie totală”