Elena Covaciu, cunoscută drept „Regina Porțelanului”, conduce împreună cu familia sa un adevărat imperiu industrial, fiind fondatoarea și proprietara IPEC, o companie din Alba Iulia specializată în producția de porțelan și produse de menaj. Deși mai puțin cunoscută publicului larg, IPEC este unul dintre cei mai mari furnizori ai gigantului suedez IKEA, produsele românești fabricate aici fiind regăsite în magazine din întreaga lume. Dacă ați cumpărat farfurii sau căni de la IKEA, există șanse mari ca acestea să fie fabricate în România, potrivit bugetul.ro.
Te-ar mai putea interesa și: IKEA, liderul global în retailul de mobilier a anunțat joi o scădere de 5% a vânzărilor anuale, în urma reducerii prețurilor
foto: regina porțelanului
Afacerea a început cu aproape 25 de ani în urmă, când Elena Covaciu producea articole decorative și ornamentale. Momentul decisiv a venit în 1996, când a încheiat un parteneriat cu IKEA, un client pe care l-a păstrat și consolidat de-a lungul decadelor. Astăzi, IPEC produce anual peste 50 de milioane de piese care ajung pe toate continentele. Odată cu trecerea timpului, Elena Covaciu a predat ștafeta celor doi fii, Cristian și Cosmin Covaciu, care au continuat să dezvolte afacerea.
În 2023, compania a înregistrat un profit net de aproape 4 milioane de lei (aproximativ 892.000 de euro), de peste două ori mai mare față de anul precedent. Cu toate acestea, cifra de afaceri estimată pentru 2024, de 137,5 milioane de lei (27,6 milioane de euro), marchează o ușoară scădere față de anul anterior. În prezent, compania numără peste 600 de angajați, iar planurile pentru 2025 includ recrutarea a încă 50 de persoane, pe lângă instalarea a 50 de roboți industriali pentru optimizarea producției.
Cristian Covaciu, cofondator al companiei, a explicat că sectorul produselor de porțelan a fost afectat în 2023 de o reducere a vânzărilor cu aproximativ 30%, în mare parte din cauza creșterii cererilor de insolvență în rândul clienților. Totuși, compania a reușit să se adapteze și să mențină poziția de lider în domeniu, datorită unui mix între tehnologia avansată și forța de muncă calificată.
„Anul acesta, în domeniul nostru de activitate vânzările s-au diminuat cu aproximativ 30%, şi din cauza faptului că au fost destul de multe cereri de insolvenţă. În 2024 am angajat 80 de persoane, iar pentru anul viitor preconizăm angajarea a încă 50 de oameni. De asemenea, dorim să mai punem în funcţiune încă 50 de roboţi industriali“, a declarat pentru ZF Transilvania Cristian Covaciu, cofondator şi acţionar al IPEC.
Te-ar mai putea interesa și: Avertisment de la șeful IKEA: Consumatorii revin la obiceiurile din 2008!