Românii trebuie să respecte reguli stricte atunci când vor să crească animale de companie în apartamentul de la bloc. Pentru a preveni înmulțirea necontrolată și a se asigura că sunt respectate regulile de igienă în zonele rezidențiale, autoritățile locale au interzis creșterea anumitor animale. Mai exact, în multe orașe este strict interzisă creșterea de porci, vaci ori găini, rațe, curcani. Este permisă însă prezența unor pisici sau câini.
Dacă unele animale sunt interzise, pentru altele există reguli stricte. De exemplu, conform unei dispoziţii emise de Consiliul Local Cluj-Napoca, în apartamentele de la bloc este permis ca fiecare gospodărie să dețină maximum doi câini sau două pisici, în funcție de preferințele proprietarului. Această regulă are scopul de a menține un echilibru în ceea ce privește numărul de animale de companie în spațiile restrânse ale blocurilor de locuit.
„Art.3. Este interzisă creșterea animalelor domestice, a păsărilor de curte, precum și a celor de rasă pentru concursuri și expoziții, construirea de adăposturi pentru animale, păsări și alte amenajări (afumători, depozite pentru furaje, rampe de gunoi, grajd etc) în perimetrul în care sunt amplasate blocuri de locuit, unități sanitare, de învățământ, cultură și cult, alte unități publice, zone de agrement și spații verzi. Excepție fac animalele de companie, respectiv câinii și pisicile, dar nu mai mult de două capete”, se arată îm dispoziția emisă de Consiliul Local Cluj-Napoca, conform Capital.
Înainte de a aduce o pisică în casă, asigură-te că locuința este sigură și confortabilă pentru ea. Evită plantele de apartament care sunt toxice pentru pisici și câini.
Multe plante pot fi toxice pentru animalul tău, și cum acestea sunt curioase, pot încerca să mestece plantele, lucru care poate complica situația și poate aduce chiar și decesul animalului.
Efectele plantelor toxice pot fi destul de grave. Când o pisică ingeră o plantă toxică, simptomele pot varia foarte mult. Simptomele ușoare pot include salivare, vărsături și diaree, în timp ce reacții mai severe pot duce la letargie, dificultăți de respirație, tremurături și chiar insuficiență renală sau hepatică. În cel mai rău caz, ingerarea acestor plante foarte toxice poate fi fatală dacă nu este tratată imediat. Dacă bănuiți că pisica a ingerat o plantă toxică, solicitați imediat ajutorul medicului veterinar. Aduceți o probă de plantă pentru a ajuta medicul veterinar să identifice toxina și să ofere tratamentul adecvat.
Plante de apartament potrivite dacă ai pisici în casă:
În plus, asigură-te că ferestrele sunt echipate cu plase de protecție pentru a evita căderile accidentale.
Îngrijirea regulată a pisicii tale include alimentația adecvată, accesul la apă proaspătă în permanență, și curățenia regulată a litierelor. Pentru o sănătate optimă, programul de vaccinare și vizitele regulate la veterinar sunt esențiale.