Criza de chelneri face ravagii în domeniul HoReCa! Restaurantele și terasele au apelat la elevii și studenții care vor să câștige un ban în vacanță, a informat observatornews.ro.
Patronii încearcă să-i convingă pe clienți să se comporte frumos cu ospătarii, cine a reușit să angajeze, ca să nu-i piardă, iar alții au apelat la o soluție de avarie și îi pun pe clienți să își ducă singuri mâncarea la masă.
Ioana este o tânără care frecventează terasele și barurile cu prietenii săi și a remarcat că de la o vreme, din tot mai multe locuri trebuie să își ia singură mâncarea de la bar.
„Nu cred că e o problemă, adică venim în oraş ca să ne simţim bine, deci nu cred că ar mai conta cine livrează şi cine nu”, a spus Ioana.
Autoservirea a devenit varianta de succes care încă mai ține în viață restaurantele și terasele care se confruntă cu o criză adâncă de personal.
Andrei are două restaurante italienești în București: pentru unul dintre ele a găsit angajați din Asia, iar în celălalt nu are ospătari deloc.
„Din ce în ce mai mulţi clienţi strâng după ei, masa o lasă curată. Nu mai suntem supăraţi că de ce e coadă, de ce aşteptăm atât de mult. Ne-am dat seama că facem economie, dar nu am conceput-o aşa.”, a spus Andrei Fâciu, proprietar pizzerie.
„În acest local, clienţii îşi comandă singuri mâncarea. Am comandat o pizza Pizza mea este aproape gata în aproximativ 5 minute. Am economisit timp, iar localul economiseşte aproximativ 10 000 de lei pe lună, pentru că nu are servire la masă.”, a informat reporterul sursei citate.
„Cred că ar trebui să-mi triplez numărul de colegi ca să putem face faţă la cele aproape 200 de locuri pe care le avem aici. Este o economie destul de mare. Dezavantajul oamenii care prea nu lasă tips în zona asta de self service.”, a precizat Adda Dumitru, manager local self service.
Numărul joburilor în sectorul HoReCa a crescut cu 25% în acest an, arată cele mai noi date ale unei platforme de recrutare. Doar că interesul pentru un loc de muncă în domeniu nu ține pasul cu cererea.
Alte articole: HoReCa și Turism, nevoie urgentă de personal! Sezonul estival la un pas de deschidere. Iată ofertele de joburi disponibile