Restaurantele de tip fast-food câștigă din ce în ce mai mulți adepți, iar vânzările au crescut în unele cazuri și cu 40%, și vor continua să crească, după cum susțin reprezentanții marilor lanțuri de restaurante. Acestea sunt responsabile pentru emisii imense de CO2e!
Oriunde am privi, la zonele de Food Court din mall-uri sunt zilnic cozi interminabile de oameni, cei mai mulți fiind copii sau tineri. În ultimele luni însă, au început să vina și clienți care până acum preferau restaurantele clasice, datorită prețului accesibil al acestui tip de mâncare.
Vânzările au crescut în unele cazuri și cu 40 la sută, spun reprezentanții marilor lanțuri de restaurante, care vând de la aripioare condimentate până la burgeri și cartofi prăjiți. Piața de fast-food în România a ajuns la 4 miliarde de lei și va mai câștiga un miliard în acest an, estimează specialiștii.
Potrivit EUROMONITOR, piața restaurantelor de tip fast-food va continua să crească în România. Până în 2024 se estimează că va ajunge la o cifră de afaceri de aproape 5 miliarde de lei – de la 3,5 anul trecut.
Puțini știu însă cât de poluantă este această industrie. O cantitate considerabilă de emisii de gaze cu efect de seră este produsă de creșterea animalelor, prelucrarea și procesarea produselor, depozitarea, ambalarea, transportul și prepararea alimentelor pe care le consumăm. Potrivit unui raport realizat de Greenpeace, animalele din fermele UE au fost responsabile pentru producerea a 704 milioane de tone de dioxid de carbon pe an (luând în calcul și emisiile indirecte), în principal prin metanul pe care îl eliberează, mai mult decât emisiile produse de autoturisme (656 milioane tone CO2e). Astfel, carnea de vacă are un factor de emisie foarte mare în comparație cu alte ingredie.
Prepararea unui singur burger de vita va emite o cantitate de 5,75 kg CO2e, de 9,5 ori mai mult decât un burger vegetal (0,61 kg CO2e). În cazul bucăților de pui tip Crispy Strips, conform rețetei, a cantităților și a factorilor de emisie specifici fiecărui ingredient, producerea unui singur Crispy este echivalent cu 0,43 kg CO2e, față de cele 0,68 kg CO2e ale unui Crispy fără carne de pui, făcut dintr-un amestec de năut, legume și soia.
Emisiile de CO2 sunt aproape duble pentru varianta vegetariană, întrucât au fost folosite mai puține ingrediente și puiul are un factor de emisie mult mai mic față de alte tipuri de carne (5,47 kg CO2/ kg).
Un alt preparat analizat a fost și clasica pizza, o variantă cu carne (Pizza Pepperoni) și una fară (Pizza Margherita). Diferențele dintre cele două tipuri de pizza au fost foarte mici: o felie din cea cu Pepperoni emite 0,51 kg CO2e pe când cea Margherita, 0,49 kg CO2e. Deși au aproximativ aceleași ingrediente, valoarea asemănătoare variantei cu carne a Pizzei Margherita e justificată de faptul că are mai multe tipuri de brânză, lactatele având un factor de emisie mai mare decât cel al puiului, de exemplu.