Restaurantul „celui mai șmecher român din New York” este considerat cel mai faimos și de lux din orașul american mai exact și este deținut de milionarul Nelu Bălan, care a decedat zilele trecute, la vârsta de 64 de ani.
Celebritățile care au trecut pragul restaurantului l-au supranumit pe proprietar ”Nello”, iar printre ele se numără: Arnold Schwarzenegger, Kanye West, Charlize Theron, Mickey Rourke, Beyonce și Jay-Z, care în 2009 au lăsat un bacșiș de 500 de dolari.
Unele dintre cele mai comandate preparate de la restaurant sunt pastele taglioni cu unt și trufe albe, care valorează 275 de dolari, adică 1271 lei. La același restaurant poți cumpăra un capuccino cu 12 dolari, adică 55, 43 lei sau un meniu întreg cu 600 de dolari, adică 2771, 28 lei.
În 2010, Sam Sifton, critic culinar, s-a declarat dezamăgit, de ceea ce i s-a pus în farfurie și, mai mult, a făcut atac la patron, spunând că are un aspect neîngrijit, așa cum apare într-o recenzie din New York Times.
” (…) Deși o mare parte din personalul său senior poartă costume și mulți dintre clienții săi se îmbracă în ținute luxoase din buticuri de lux din apropiere, domnul Balan purta blugi și o cămașă desfăcută.
Părul lui blond decolorat era tuns strâns, iar expresia lui era aprigă, aproape prădătoare (…) Domnul Balan a scuipat pe trotuar și s-a întors în sufragerie, lăsând fum. El a pretins de-a lungul anilor că este un descendent direct al lui Vlad Țepeș (…)”, a transmis Sam Sifton.
New York şi Singapore au condus clasamentul celor mai scumpe oraşe din lume în 2022. Asta datorită creşterii preţurilor energiei, care a dublat rata inflaţiei în marile oraşe, arată sondajul anual al Economist Intelligence Unit.
Facturile la energie, care de ceva timp le fac fac viața grea românilor, au început să devină o bătaie de cap și pentru locuitorii marilor centre urbane. În 2022, costul mediu al vieţii a crescut cu 8,1% pe fondul războiului Rusiei din Ucraina şi a efectelor persistente ale pandemiei, arată indexul privind costul traiului la nivel global din acest an publicat de Economist Intelligence Unit.
„Războiul din Ucraina, sancţiunile occidentale împotriva Rusiei şi politicile Chinei de zero Covid au cauzat probleme în lanţul de aprovizionare care, combinate cu creşterea ratelor dobânzilor şi schimbările cursului de schimb, au dus la o criză a costului vieţii în întreaga lume”, a declarat Upasana Dutt, şeful costului vieţii la nivel mondial la EIU într-o declaraţie de presă.
1. New York şi Singapore (la egalitate)
3. Tel Aviv, Israel
4. Hong Kong şi Los Angeles (la egalitate)
6. Zurich, Elveţia
7. Geneva, Elveţia
8. San Francisco, California
9. Paris, Franţa
10. Copenhaga, Danemarca
O schimbare majoră în clasamentul din acest an este scoaterea Londrei din top 10. În 2022, capitala Mari Britanii a coborât pe poziţia 27.