- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Rețeta tradițională a turtelor „scutecele lui Iisus”. Ai toate ingredientele în bucătăria ta

10 Dec, 10:05 • Bugiu ⁠Ana Maria
"Turtele scutecele Domnului" sunt un desert tradițional românesc pregătit cu drag în perioada Crăciunului, simbolizând scutecele pruncului Iisus. Foile subțiri de aluat, stratificate cu nucă și sirop dulce, creează un gust autentic și plin de semnificație.
Rețeta tradițională a turtelor „scutecele lui Iisus”. Ai toate ingredientele în bucătăria ta

„Turtele scutecele Domnului” sunt un desert tradițional românesc, cu semnificație religioasă, pregătit în preajma Crăciunului, mai ales în zonele Moldovei și Bucovinei. Simbolizează scutecele pruncului Iisusc și aduc aminte de modestia și puritatea Nașterii Domnului, transmite spynews.ro.

Te-ar mai putea interesa și: Rețetă de ardei umpluți de post în doar 5 pași. Măicuțele de la Mănăstirea Prislop au dezvăluit secretul pentru un preparat delicios

foto: turtele „scutecele lui Iisus”

Rețeta tradițională a turtelor „scutecele lui Iisus”. Ai toate ingredientele în bucătăria ta

Preparatul constă din foi subțiri de aluat, făcute doar din făină, apă și sare, coapte pe plită sau într-o tigaie uscată. După coacere, foile sunt înmuiate într-un sirop dulce, aromatizat cu vanilie sau citrice, și sunt stratificate cu nucă măcinată și scorțișoară.

  • 500 g făină
  • 250 ml apă călduță
  • Un praf de sare
  • Pentru sirop
  • 500 ml apă
  • 150-200 g zahăr (sau miere, după preferință)
  • Esență de vanilie sau coajă rasă de lămâie/portocală (opțional)
  • Pentru asamblare
  • Nucă măcinată (aproximativ 200 g)
  • Scorțișoară (opțional)
  • Miere sau zahăr pudră pentru decor

Rețeta implică frământarea unui aluat elastic din făină și apă călduță, care este apoi porționat în bucăți mici. Acestea se întind în foi foarte subțiri, aproape transparente, și se coc pe plită până devin ușor rumenite. Siropul dulce, făcut din apă și zahăr sau miere, este folosit pentru a înmuia foile, iar nuca măcinată, amestecată cu scorțișoară, adaugă o textură crocantă și o aromă bogată.

Pentru asamblare, foile de turtă sunt aranjate în straturi, alternând cu nucă și sirop. Deasupra se poate adăuga un strat de miere sau zahăr pudră, pentru un plus de dulceață. Turtele sunt lăsate să se odihnească câteva ore, timp în care absorb siropul și devin fragede și aromate.

Acest desert este simplu, dar delicios și reprezintă o expresie a tradițiilor străvechi românești, fiind nelipsit de pe mesele de Crăciun în unele regiuni.

Te-ar mai putea interesa și: Arancini, rețeta din bucătăria italiană cu orez și carne care te va surprinde

Urmărește Daily Business pe Google News