Cu toate că, tocmai a trecut perioada Sărbătorilor de iarnă românii afirmă că s-au întors la lucru la fel de obosiți și de stresați. Mai mult de jumătate dintre angajații din România au afirmat că revenirea la serviciu a fost extrem de dificilă după zilele libere de Crăciun.
Conform unui sondaj la care au participat peste 900 de respondenți doar un procent mic, de 38%, au declarat că au beneficiat de o vacanță în această perioadă. De zilele libere, prevăzute prin lege, s-au bucurat doar 4 din 10 angajați români, în timp ce aproximativ 11% au spus că nu au avut deloc zile libere.
Contextul actual, total neprietenos, marcat de o inflație accentuată, de scumpiri excesive la energie și de războiul care se desfășoară la doar câțiva kilometri de granița țării noastre, pune foarte mare presiune pe majoritatea românilor care sunt nevoiți să facă efortul suplimentare pentru a face față acestei crize. Munca în exces și surmenajul sunt o realitate cu care majoritatea angajaților români se confruntă, astfel că rezultatele sondajului nu sunt neapărat surprinzătoare.
Rezoluțiile românilor pentru noul an, în ceea ce privește acest subiect, se referă la gestionarea mai eficientă a timpului pe care îl petrec la muncă, dar și a timpului alocat activităților care generează mult stres. Așadar, tendința generală, conform rezultatelor sondajului, ar fi adoptarea unui stil de viață mai sănătos. Un alt aspect surprinzător, reliefat de acest studiu, se referă la dorința unui procent semnificativ de persoane ( 15%) care vor să apeleze la servicii de terapie, un subiect încă tabu în România.
De asemenea, 11% dintre persoanele chestionate au declarat că își propun ca în 2023 să lucreze cât mai puțin posibil. Totodată, 2 din 10 români au în plan să negocieze majorarea salariului la actualul loc de muncă sau să își majoreze veniturile prin căutarea unor joburi noi care oferă salarii mai mari.
Pentru a veni în întâmpinarea posibililor angajați, cele mai multe companii aleg să spună chiar din anunțul de angajare care este salariul pe care îl oferă. Conform statisticilor angajatorii care oferă această informație au șanse mult mai mari să atragă atenția candidaților. Comparativ cu anul trecut s a triplat numărul posturilor care au salariu publicat, însă de cele mai multe ori, transparența depinde de pozițiile pentru care sunt căutați oameni.
În linii mari, industria alimentară, cea de imobiliare, de construcții și de retail sunt domeniile care publică cele mai multe anunțuri cu salariul afișat. Anunțurile de joburi pentru străinătate oferă de cele mai multe ori detalii despre pachetele salariale, dar și despre beneficiile de care viitorii angajați se vor bucura.