Un studiu despre risipa alimentară realizat de cercetătorii de la Facultatea de Drept din Harvard, pe un eșantion de două mii de persoane, a constatat că persoanele mai tinere, Generația Z și mileniali, se mai bazează mai multe pe termenele de expirare înscrise pe etichele produselor alimentare, atunci când decid să arunce alimentele. În schimb, persoanele mai înaintate în vârstă testează mâncarea (o miros, o gustă) înainte să o arunce.
Lanțul american de fast-food Wendy’s intră și în România. Unde va fi deschis primul restaurant
Cercetătorii atrag atenția că mesajele de genul ”a se consuma de preferință înainte de” sau ”utilizare până la data de” se referă mai mult la calitatea alimentelor, nu la siguranța de a le consuma, dar oamenii se bazează din ce în ce mai mult pe acestea și le înteleg greșit scopul. Dintre persoanele de toate vârstele, 43% au raportat că aruncă întotdeauna sau de obicei alimente înainte de data limită, în creștere cu șase puncte procentuale față de 2016. Experții avertizează că viața modernă i-a făcut pe oameni să uite cum să gătească și să folosească resturile alimentare.
Cercetătorii britanici spun că tinerii nu au încredere în simțuri atunci când vine vorba de a verifica dacă alimentele sunt sigure pentru a fi consumate, ceea ce îi face să se bazeze pe etichetele de pe ambalaj, în loc să le miroasă sau să le guste.
”Am descoperit că consumatori mai tineri se bazează mai mult pe datele înscrise pe etichete. Probabil cred că aceste date se referă la siguranța de a consuma aceste alimente și preferă să le arunce la data respectivă”, concluzionează unul dintre cercetărorii britanici.
La nivel global aproximativ o treime din totalul alimentelor produse pentru consumul uman este irosit, iar în Uniunea Europeană se estimează că 20% din totalul alimentelor produse se pierd sau se irosesc, în timp ce 43 de milioane de oameni de la nivelul Uniunii Europene nu își permit zilnic mese care să asigure o alimentaţie adecvată.
70% din risipa alimentară provine din gospodăriile populaţiei (peste 50% – 47 de milioane de tone), servicii de alimentație publică și de vânzare cu amănuntul (FUSIONS, 2016).
Cantitatea de deșeuri alimentare generate în țările industrializate este la fel de mare ca şi în țările în curs de dezvoltare, însă distribuția este diferită:
Cauzele risipei alimentare
Risipa alimentelor poate avea loc în toate punctele lanțului alimentar de aprovizionare şi anume la fermă, la prelucrare și fabricare, la comercializare, în restaurante și cantine, precum și în gospodăriile populaţiei. Motivele producerii deșeurilor alimentare variază mult și sunt specifice fiecărui sector de activitate.
La baza tuturor acestor probleme stă o lipsă generală de conștientizare a soluțiilor posibile și a beneficiilor care decurg din reducerea risipei alimentare.
Cadrul legislativ naţional
România a adoptat cadrul legislativ pentru diminuarea risipei alimentare. Actele normative în vigoare care stabilesc acţiunile ce trebuie întreprinse de operatorii din industria alimentară, conform unei ierarhii de prevenire a risipei alimentare sunt:
Ghid european:
Ce puteți face ca şi consumatori?
Toate persoanele au un rol important în reducerea risipei alimentare! Adesea, cu eforturi minime, risipa alimentară poate fi redusă, economisind bani și contribuind la protejarea mediului. Este mult mai ușor decât se crede! Iată cum:
ACASĂ:
LA MAGAZINE SAU PIAŢĂ:
LA SERVICIU/ȘCOALĂ:
ÎN CAFENELE, RESTAURANTE ȘI HOTELURI: