În fiecare an, pe 25 octombrie, se sărbătorește Ziua Internațională a Pastelor. România ocupă primul loc în Europa de Sud Est la consumul de paste, cu o medie de peste 130 de porții comandate în fiecare oră, conform unei analize Glovo. Platforma multi-categorie care oferă acces la o varietate mare de produse a livrat peste 1.2 milioane de porții de paste în ultimul an, fapt ce confirmă popularitatea preparatului în rândul românilor.
Cifrele plasează România pe primul loc la nivel regional și pe al doilea la nivel global, în cadrul rețelei Glovo, privind numărul de porții de paste. Această tendință reflectă interesul crescut pentru preparatele din paste, un aliment versatil și apreciat pentru ușurința și rapiditatea cu care poate fi pregătit și livrat.
Citește și: Bătaie pe Fast Food în România. Românii consumă 22.000 de burgeri zilnic și anual 8 milioane
Datele Glovo reflectă că în România se comandă, în medie, peste 3.000 de porții de paste pe zi, echivalentul a peste 130 de porții pe oră și aproximativ 2 porții pe minut. Printre cele mai consumate tipuri de paste se numără penne, spaghetti și tagliatelle, în timp ce carbonara este rețeta preferată.
Bucureștiul se clasează în fruntea orașelor cu cele mai multe comenzi anuale de paste, iar cel mai mare fan al pastelor este un utilizator din Capitală care a comandat, în ultimele 12 luni, nu mai puțin de 250 de porții.
Cel mai mare consum de paste, înregistrat de Ziua Îndrăgostiților
Referitor la preferințele românilor pentru comenzile de paste, analiza Glovo arată că 14 februarie 2024 a înregistrat un număr record de livrări de paste prin Glovo, fiind cea mai activă zi din ultimele 12 luni. În această zi, au fost livrate, în medie, de două ori mai multe paste decât într-o zi obișnuită, ceea ce înseamnă peste 250 de porții pe oră sau aproximativ 5 pe minut.
Totuși, luna ianuarie se dovedește a fi cea mai activă perioadă în ceea ce privește numărul de comenzi plasate, iar vinerea este ziua preferată a românilor pentru a savura o porție de paste. În plus,românii preferă pastele pentru prânz și cină, orele de vârf fiind 13:00 și 19:00.