În 2023, Uniunea Europeană a atins o rată de utilizare circulară a materialelor de 11,8%, ceea ce înseamnă că aproape 12% din materialele utilizate au provenit din surse reciclate, potrivit economedia.ro.
Acest indicator, cunoscut sub denumirea de „rata de circularitate”, reflectă contribuția materialelor reciclate la totalul utilizării globale a materialelor, fiind un indicator al progresului în tranziția către o economie circulară.
Conform datelor Eurostat, acest rezultat reprezintă o îmbunătățire față de anul anterior, când rata de circularitate era cu 0,3 puncte procentuale mai mică.
Te-ar mai putea interesa și: Ce faci dacă ai pierdut bonul emis la reciclarea ambalajelor. Trucul prin care îți poți recupera banii
foto: reciclare
În ceea ce privește distribuția acestei rate în diferite state membre, Țările de Jos s-au evidențiat cu o rată impresionantă de 30,6%, urmate de Italia cu 20,8% și Malta cu 19,8%. Aceste țări se află mult peste media Uniunii Europene, demonstrând progrese în integrarea materialelor reciclate în economia lor.
Unele state membre au înregistrat rate mult mai scăzute. România, de exemplu, se află la capătul inferior al clasamentului, cu doar 1,3%, urmată de Irlanda (2,3%) și Finlanda (2,4%).
Din punct de vedere a tipurilor de materiale, rata de circularitate în Uniunea Europeană a fost cea mai ridicată în cazul minereurilor metalice, cu 24,7%, înregistrând o creștere de 2,2 puncte procentuale față de 2022. Mineralele nemetalice au avut o rată de circularitate de 13,6%, iar biomasă de 10,1%. De asemenea, materialele energetice fosile și încărcătoarele au avut o rată de circularitate de 3,4%, cu o creștere de 0,6 puncte procentuale în comparație cu 2022.
În contextul acestor evoluții, Planul de Acțiune privind Economia Circulară al Uniunii Europene, lansat în 2020, își propune să dubleze rata de utilizare a materialelor circulare până în 2030, cu obiectivul de a ajunge la 23,2%.
Deși progresele înregistrate sunt majore, UE se află încă într-un proces continuu de îmbunătățire a ratei de circularitate a materialelor, iar succesul în atingerea obiectivelor de 2030 depinde de adoptarea unor politici și strategii mai eficiente în întreaga Uniune.
Te-ar mai putea interesa și: Anunțul oficial SGR! Se schimbă regulile la punctele de reciclare. Ce trebuie să știe românii