- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Auto

România, în clasamentul pericolelor rutiere din UE. Cine se află pe primul loc, cu 79% mai multe decese decât media

03 Aug, 18:58 • Bugiu ⁠Ana Maria
Site-ul de taxare a autostrăzilor cu e-vignetă Vignette Elveția a realizat un studiu în ceea ce privește siguranța rutieră în UE. Datele au fost îngrijorătoare pentru anumită țări, inclusiv pentru România.
România, în clasamentul pericolelor rutiere din UE. Cine se află pe primul loc, cu 79% mai multe decese decât media

Conform datelor de pe site-ul Consiliului European pentru Siguranța Transporturilor (ETSC), au fost identificate de către site-ul de taxare a autostrăzilor cu e-vignetă Vignette Elveția cele mai periculoase țări, din punct de vedere a siguranței în trafic, scrie economedia.ro.

Te-ar putea interesa și: Muncitori din afara UE pentru lucrările de termoficare în București. Ce salarii babane se oferă

foto: trafic ue

Cine se află pe primul loc, cu 79% mai multe decese decât media în UE

Conform studiului, Bulgaria este cea mai periculoasă țară din Europa la șofat, cu 79% mai multe decese rutiere în 2023 decât media UE. Au fost înregistrate în 2023 526 de decese rutiere, însemnând aproape 82 per milion de locuitori.

În afara capitalei, turiștii preferă să închirieze mașini pentru a explora zonele bulgare în intimitate. Este de menționat, totuși, că datorită unei rețele extinse de trenuri (care au biletele care nu sunt deloc scumpe) și autobuze, Bulgaria poate fi explorată și cu transportul în comun.

Totuși, Bulgaria nu este singura țară europeană care nu stă bine la acest capitol. România este pe urmele ei, înregistrând 1 545 de decese pe șosele în 2023, adică 81 de decese la un milion de locuitori. Aceasta înseamnă cu 78% mai multe decese rutiere anul trecut decât media UE.

Pe locurile trei și patru se regăsesc Serbia și Letonia, care au înregistrat cu 66% mai multe decese rutiere decât media din Uniunea Europeană.

Autoritățile au anunțat că se va construi o nouă linie de tren de mare viteză, care leagă Belgrad de Budapesta și urmează să fie extinsă în viitor la Skopje și Atena.

Croația ocupă locul al 5-lea în clasament, cu 56% mai multe decese decât media, urmată de Portugalia, cu 32%, și Grecia, cu 31%.

Italia s-a clasat pe locul al nouălea, cu un total de 3 094 de decese rutiere în 2023, sau aproximativ 54 de decese la un milion de locuitori, cu 15 % mai multe decese rutiere decât media UE.

Lituania se află pe locul opt, cu 23 %, iar Polonia pe locul zece, cu 13 %.

În întreaga UE, în 2023 au fost înregistrate 20.418 decese rutiere, ceea ce reprezintă 45,5 la un milion de locuitori.

Te-ar putea interesa și: Românii sunt pe primul loc din UE la consumul de alcool, dar nu riscă atât de mult să facă ciroză. Cine conduce clasamentul la moartea din cauza băuturii