- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

România, în fața unei enigme fiscale. Doar 1.100 de români au recunoscut că dețin case și mașini scumpe

10 Oct, 22:41 • Bugiu ⁠Ana Maria
În primăvara lui 2024, a fost introdusă taxa pe lux. Doar 1.100 de români au declarat la ANAF că dețin case și mașini scumpe. Se ridică semne de întrebare cu privire la acest număr.
România, în fața unei enigme fiscale. Doar 1.100 de români au recunoscut că dețin case și mașini scumpe

Doar 1.100 de români au declarat la ANAF că dețin case și mașini scumpe, după ce a fost introdusă o taxă pe lux în primăvara acestui an. Aceasta se aplică proprietarilor de locuințe cu o valoare de peste 500.000 de euro și vehicule care depășesc 75.000 de euro. Statul speră să strângă 70 de milioane de lei anual din această taxă, însă până acum s-au colectat doar 1,7 milioane de lei, potrivit știrileprotv.ro.

Te-ar mai putea interesa și: Românii cheltuie sume uriașe pe alimente și băuturi nealcoolice! Bugetul lunar al gospodăriilor este foarte afectat

foto: averi declarate

România, în fața unei enigme fiscale. Doar 1.100 de români au recunoscut că dețin case și mașini scumpe

Impozitul se calculează la un procent de 0,3% din valoarea care depășește plafonul impus, dar cu întârzieri în aplicare și un termen limită de plată amânat pentru decembrie în cazul mașinilor, este puțin probabil ca statul să-și atingă obiectivul pentru acest an. Totuși, autoritățile speră să strângă sumele prognozate în 2025.

„O să fie incasari mai mici, pentru ca valoarea ce e în evidența organului fiscal local e mult mai mică decât valoarea de piață a imobilului respectiv și atunci nu o să fie un impozit extraordinar de mare, diferența se plătește 0,3% din suma respectivă, ceea ce e un mizilic”, a spus Cornel Grama, specialist fiscal.

Spre exemplu, pentru o locuință de 600 de mii de euro, taxa de lux este de 300 de euro pe an. Pentru o mașină de 100 de mii de euro, taxa de lux este de 75 de euro pe an.

ANAF vrea să ia mai mulți bani de la persoanele care nu și-au declarat veniturile.

În prima jumătate a anului, ANAF a verificat 700 de persoane cu averi mari, dintre care trei au fost descoperite cu venituri de peste 20 de milioane de lei, pentru care nu plătiseră impozitele. Aceste persoane, două din București și una din Cluj-Napoca, sunt acum obligate să achite datoriile către stat.

De la 1 iulie, veniturile nejustificate sunt impozitate cu 70%, față de 16% anterior. Pentru a reduce birocrația, autoritățile au anunțat că, începând de anul viitor, declarația unică va fi precompletată automat cu informații din bazele de date ale Ministerului Finanțelor.

Te-ar mai putea interesa și: O stațiune din România, devenită celebră în anii ’80, e tot mai populară în rândul turiștilor străini: „Unii au făcut o asemenea reclamă, încât au atras și pe alții.”