Autoritățile germane se pregătesc intens pentru alegerile parlamentare anticipate din februarie, inspirându-se din lecțiile învățate din experiența României, unde alegerile prezidențiale recente au fost ținta unui atac cibernetic coordonat de actori antidemocratici. Germania anticipează riscuri similare, incluzând campanii de dezinformare și atacuri cibernetice de tip război hibrid, menite să manipuleze opinia publică și să amplifice tensiunile interne, relatează Antena 3 CNN.
Te-ar mai putea interesa și: Șefa POT a vândut un apartament în Germania cu 664.000 de euro! Avere colosală, mai mare decât Călin Georgescu!
foto: atac cibernetic
Organizații precum Agenția Federală pentru Protecția Constituției (BfV) și Agenția Federală pentru Securitate în IT (BSI) avertizează asupra implicării actorilor străini și interni în subminarea procesului electoral. Potrivit directoarei BSI, Claudia Plattner, există riscul unor tentative concertate de influențare a votului și de destabilizare a ordinii democratice, prin exploatarea clivajelor sociale și politice.
România reprezintă un studiu de caz pentru Germania, după ce alegerile prezidențiale au fost ținta unui „atac hibrid rus agresiv”. Conform unui raport al Curții Constituționale din România, campania extremistului de dreapta Călin Georgescu a beneficiat de sprijin digital masiv, inclusiv conturi false, algoritmi manipulați și publicitate plătită. Josef Lentsch, director al conferinței Political Tech Summit, avertizează că fenomenul observat în România ar putea apărea și în alte state UE, inclusiv Germania.
„România este o țară din UE iar ceea ce s-a întâmplat la ei se poate întâmpla și în alte state, inclusiv în Germania”.
Într-un climat politic tensionat, marcat de prăbușirea coaliției de guvernare și ascensiunea partidului de extremă dreapta AfD, vulnerabilitățile digitale devin o preocupare majoră. Atacurile cibernetice ar putea include scurgeri de informații sensibile, scoaterea din context a datelor și alte acțiuni menite să compromită candidați și partide.
Un alt punct de îngrijorare este utilizarea tehnologiei AI generative de către partidele politice, în special de AfD, pentru a crea și distribui rapid conținut propagandistic. Potrivit cercetătoarei Katja Muñoz, acest tip de conținut, deși nu fals, este conceput să inducă în eroare și să confirme convingeri preexistente. Rețelele sociale joacă un rol esențial în acest proces, prin utilizarea algoritmilor pentru creșterea vizibilității postărilor partizane.
„Vorbim fără îndoială despre o mișcare menită să scoată în față anumite narațiuni”, a explicat Katja Munoz pentru DW.
În acest context, Germania își întărește apărarea digitală pentru a preveni eventualele influențe externe și pentru a asigura un proces electoral corect și transparent.
„Deși acest tip de conținut nu este neapărat fals, ci înșelător și menit să confirme convingeri existente. Putem vorbi despre o propagandă AI”, spune experta.
Te-ar mai putea interesa și: Cât de scumpă este viața în Germania. O familie de români stabilită în această țară dezvăluie cât cheltuie lunar: „Curentul s-a scumpit foarte mult”