- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

România riscă să piardă fondurile europene. Care este misterul de sub lupa Bruxelles-ului

19 Aug, 08:35 • Bugiu ⁠Ana Maria
România riscă să piardă sume mari de fonduri europene, în special pe cele destinate sectorului agricol. Care sunt cauzele.
România riscă să piardă fondurile europene. Care este misterul de sub lupa Bruxelles-ului

România riscă să piardă o sumă uriașă de fonduri europene, destinate în special sectorului agricol. Această situație îngrijorătoare a atras critici dure din partea Partidului Național Liberal (PNL), care acuză unul dintre ministere de incompetență în gestionarea acestor resurse vitale, potrivit bugetul.ro.

În ultimii ani, fondurile europene nu au fost cel mai ușor de accesat în țara noastră. Rata de absorbție din anul 2023 s-a îmbunătățit, dar continuă să genereze probleme.

Datele oficiale arată că România a avut o rată de absorbție a fondurilor europene de aproape 70% până la finalul anului precedent. Chiar dacă procentajul pare semnificativ, ritmul de utilizare a acestora este în continuare insuficient pentru o dezvoltare sustenabilă a sectoarelor importante, cum este agricultura.

Te-ar putea interesa și: Fonduri europene pentru românii care vor să cumpere animale. Cine poate beneficia de bani

foto: fonduri europene

România riscă să piardă fondurile europene

Ministerul Agriculturii a fost criticat aspru de către PNL pentru modul în care a administrat programele europene. Partidul Național Liberal a acuzat ministerul de incapacitatea de a atrage și utiliza eficient fondurile destinate sectorului agriculturii.

Datele arată că dacă s-ar continua în aceeași direcție, România ar putea pierde sume mari, care pot, de fapt, să ajute foarte mult la creșterea agriculturii în țară și la o competivitate mai strânsă pe piața din Europa.

Partidul Național Liberal a acuzat Ministerul Agriculturii, într-un comunicat, de incompetență în administrarea fondurilor europene.

Mai mult, PNL a menționat că, prin aceste acțiuni, țara riscă să piardă aproape un miliard de euro din fondurile europene pentru agricultură. Motivul ar fi nerespectarea termenelor impuse de către Uniunea Europeană.

Dacă s-ar întâmpla acest lucru, ar fi o pierdere nenecesară, care ar face pagube în rândul fermierilor și dezvoltării infrastructurii rurale.

Acuzațiile împotriva Ministerului Agriculturii spun că acesta nu a reușit să implementeze măsurile necesare pentru a accelera procesul de absorbție a fondurilor, anume:

  • întârzieri în aprobarea proiectelor
  • probleme în gestionarea apelurilor de finanțare
  • lipsa de transparență în alocarea resurselor

Partidul a cerut demisia ministrului Agriculturii.

Te-ar putea interesa și: Ce se va întâmpla cu România dacă nu vor fi acordate noi fonduri europene? Avertisment sumbru al premierului Marcel Ciolacu