Un val de aer polar a lovit România, aducând cu el prima avertizare de ninsoare și viscol din acest sezon. La munte, în Poiana Brașov și Predeal s-a depus deja un strat de zăpadă, iar pe Transalpina circulația rutieră va fi închisă, începând de astăzi, din cauza condițiilor dificile. Chiar și în zonele unde nu a nins, temperaturile scăzute și vântul puternic au creat disconfort și dificultăți, potrivit Antena 3 CNN.
În acest moment, mai multe județe din sudul Moldovei, estul Munteniei, Dobrogea și zona Carpaților Meridionali sunt sub atenționare de cod galben pentru ninsori, ploi și vânt intens. Vizibilitatea a fost redusă considerabil, luni dimineața, în trafic, mai ales pe drumurile din județele Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Suceava și Timiș, unde ceața densă a limitat vizibilitatea la sub 200 de metri, iar pe alocuri chiar la sub 50 de metri.
În Constanța, meteorologii au emis un cod galben din cauza ploilor torențiale și a vântului puternic. În localitățile Agigea și Techirghiol, autoritățile au transmis alerte Ro-Alert, avertizând locuitorii să evite deplasările și să se adăpostească. În zona de coastă, porturile au fost închise, iar manevrele navelor pentru transport maritim și fluvial au fost suspendate din cauza vântului puternic, punând în așteptare activitatea de transport naval.
Te-ar mai putea interesa și: Meteo 8-16 noiembrie. ANM anunță ploi, vânt și ninsori în zonele de munte
foto: ninsori
În România, decizia de a închide circulația rutieră pe unele drumuri montane a fost luată pentru câteva zile, cât timp prognoza indică precipitații și temperaturi foarte scăzute, favorabile lapoviței și ninsorilor în zonele înalte. Dacă vremea va permite, circulația ar putea fi redeschisă temporar; în caz contrar, drumurile vor rămâne închise până la anul, când vor exista condiții sigure pentru intervenții de curățare a zăpezii, conform reprezentantului Direcției de Drumuri și Poduri Craiova, Cristi Tudor.
„Decizia este luată pentru aceste zile, câteva zile de cât avem prognoza aceasta de precipitații și temperaturi foarte scăzute, ceea ce înseamnă clar lapoviță și ninsoare în zonele montane. Dacă va mai permite vremea, se va mai redeschide traficul.
Dacă nu, circulația va rămâne închisă până anul viitor, când condițiile vor permite intervențiile de îndepărtare a zăpezii și de reluarea circulației în condiții de circulație bună, de siguranță”, a spus Cristi Tudor, reprezentant al Direcției de Drumuri și Poduri Craiova.
Scăderea bruscă a temperaturilor din cauza valului de aer polar a afectat toate regiunile țării, generând probleme de vizibilitate și carosabil dificil. Luni dimineața, traficul a fost afectat de ceață densă în județele Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Suceava și Timiș, unde vizibilitatea a scăzut sub 200 de metri, iar izolat chiar sub 50 de metri. În București și în județele din sudul și sud-estul țării, traficul se desfășoară pe un carosabil umed, cu precipitații ușoare sub formă de ploaie.
Pe arterele principale, inclusiv autostrăzile A1 București – Râmnicu-Vâlcea, A2 București – Constanța, A3 București – Brașov, și DN 1 Ploiești – Brașov, condițiile sunt mai bune, dar carosabilul rămâne parțial umed. Pe A1, pe sensul către București, traficul este aglomerat, cu o coloană de vehicule formată de la kilometrul 14, în zona localității Ciorogârla, județul Ilfov.
Pentru siguranța deplasărilor, șoferii sunt sfătuiți să se informeze despre starea drumurilor înainte de a porni la drum, să își echipeze vehiculele cu anvelope de iarnă și să adapteze viteza la condițiile meteo-rutiere, dat fiind că în mai multe zone montane este în vigoare un Cod galben de ninsori și viscol. Această avertizare este valabilă pentru județele Argeș, Brașov, Buzău, Dâmbovița, Prahova, Vâlcea și Vrancea, unde se așteaptă ninsori abundente și vânt puternic, creând condiții periculoase pentru deplasări.
„Nu bruscaţi comenzile autovehiculelor, folosiţi sistemele de iluminare-dezaburire, evitaţi manevrele riscante şi asiguraţi-vă foarte bine înainte de schimbarea benzii sau a direcţiei de deplasare şi întotdeauna semnalizaţi această intenţie!”, este sfatul poliţiştilor rutieri.
Te-ar mai putea interesa și: Meteo 4-11 noiembrie. Ninsori, lapoviță și temperaturi deosebit de scăzute în România