- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

România, țara cu tone de aur neexploatate. Bogățiile ascunse, uitate de autorități

27 Oct, 23:35 • Bugiu ⁠Ana Maria
După anii 1990, exploatarea zăcămintelor de aur din România a devenit o promisiune neîmplinită, lăsând țara să piardă oportunități financiare valoroase. În ciuda prețului record al aurului de 400 de lei pe gram, investitorii străini au început să se îndepărteze.
România, țara cu tone de aur neexploatate. Bogățiile ascunse, uitate de autorități

După căderea regimului comunist în anii ’90, România a intrat într-o eră în care exploatarea zăcămintelor de aur a fost promovată ca o soluție pentru redresarea economică, dar s-a transformat treptat într-o promisiune neonorată. În prezent, se estimează că țara are tone de aur care ar putea ajuta la reducerea datoriilor naționale, în condițiile în care prețul aurului a atins recorduri, cu un gram costând în jur de 400 de lei, potrivit bugetul.ro.

Te-ar mai putea interesa și: Gaură de 12 miliarde de dolari în vistieria McDonald’s. Valoarea lanțului de fast-food a scăzut cu 7% peste noapte, după problemele grave anunțate în SUA

foto: aur

România, țara cu tone de aur neexploatate. Bogățiile ascunse, uitate de autorități

Proiectul de la Roșia Montană, demarat acum 27 de ani de compania canadiană Gabriel Resources, viza extragerea a peste 300 de tone de aur, dar a fost întâmpinat de o opoziție puternică din partea comunității și a activiștilor de mediu.

Deși Guvernul Ponta a acordat avizele necesare, compania nu a reușit să obțină aprobările de mediu, iar protestele masive ale cetățenilor au culminat în procese care au durat șapte ani, în cele din urmă rezultând în favoarea mișcării de protest. Aceasta a dus la interzicerea exploatării zonei de către UNESCO, care a recunoscut importanța Roșiei Montane ca un important complex subteran minier din perioada antichității romane.

Certej reprezintă un alt exemplu al potențialului neexploatat al României. Deja Gold a obținut aprobată în 2012 pentru a începe exploatarea, dar proiectul a fost blocat în 2019 de organizația Mining Watch Romania, care a contestat legalitatea avizului de mediu pe care se baza planul urbanistic. De atunci, nu s-au înregistrat progrese în privința acestui proiect, iar licența minieră a expirat în iunie 2024.

Un alt sit important este Rovina, unde se estima că ar putea fi extrase aproximativ 200 de tone de aur. Proiectul a fost, de asemenea, suspendat din cauza opoziției activiștilor de mediu, care au achiziționat terenuri în zonă pentru a opri exploatarea. Avizul de mediu necesar pentru continuarea acestui proiect a fost suspendat în instanță, iar sentința finală rămâne necunoscută.

România are în subteran zăcăminte semnificative de aur, care ar putea constitui o resursă valoroasă pentru economia națională, dar exploatarea acestora este împiedicată de reglementări stricte, opoziția comunității și incertitudini legale. Deși țara se află pe locul 38 la nivel internațional în ceea ce privește rezervele de aur, aproximativ 61 din cele 103,6 tone de metal prețios sunt depozitate la Banca Angliei, cu un cost anual de administrare de circa 70.000 de dolari pentru Banca Națională a României.

Te-ar mai putea interesa și: E la maxima istorică! Cât de mult a crescut prețul aurului în România?