- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

România va avea ferme de scoici, după 30 de ani. Românii care merg pe litoral nu va mai trebui să treacă în Bulgaria

18 Jul, 15:46 • Russo George
România face un pas semnificativ în domeniul acvaculturii, cu planuri pentru primele sale ferme de scoici. Acest proiect devine posibil datorită unei noi legi care permite investitorilor să închirieze luciul de apă din Marea Neagră pentru acvacultură. Deși pare o realizare mare, este important de menționat că țara noastră se află cu 35 de ani în urma Bulgariei, care a început testarea apelor încă din anii 1990 și a reușit să valorifice profitul din acest sector.
România va avea ferme de scoici, după 30 de ani. Românii care merg pe litoral nu va mai trebui să treacă în Bulgaria

Midiile pot reprezenta uneori un pericol pentru sănătate, iar o anchetă recentă a dezvăluit că pescarii recoltează scoici în mod ilegal. Analizele de laborator au evidențiat prezența metalelor grele în midii, șocându-i pe specialiști și subliniind necesitatea unor surse sigure. În acest context, acvacultura apare ca singura garanție că aceste delicatese provin din medii controlate și sigure.

Noua legislație sprijină dezvoltarea fermelor de scoici

Investitorii au cerut de aproape 30 de ani o legislație care să permită concesionarea apei Mării Negre pentru acvacultură. În urma dezvăluirilor anchetei, autoritățile au răspuns prompt, creând cadrul legal necesar pentru dezvoltarea fermelor de scoici în România. „Legea permite, pentru prima dată, posibilitatea închirierii unor perimetre în Marea Neagră pentru diferite tipuri de acvacultură. Așa cum se întâmplă în Bulgaria, spre exemplu”, a declarat Mircea Fechet, ministrul Mediului, potrivit Observatornews.

Noua legislație oferă, de asemenea, investitorilor o perioadă de închiriere mai lungă decât cea disponibilă în Bulgaria. „Au stabilit o durată de 20 de ani pentru închirierea acestor perimetre. O durată pe care eu o apreciez ca fiind suficient de mare cât să permită niște investiții serioase. Urmează să fie o licitație, la un preț de pornire: 6 bani pe metru pătrat, pe an”, a adăugat Fechet.

Prin această lege, investitorii pot închiria 35 de hectare de apă pentru aproximativ 20.000 de lei pe an. Primele oferte vor putea fi depuse începând de săptămâna viitoare, conform declarațiilor ministrului Mediului. Aceasta reprezintă o oportunitate majoră pentru dezvoltarea acvaculturii în România, oferind investitorilor stabilitatea necesară pentru a-și dezvolta afacerile.

Zonele alese pentru amplasarea fermelor sunt de la Gura Portiței la Corbu, din Năvodari până în Constanța-Tomis și din Agigea la Neptun. Fermele pot fi situate atât la câțiva metri de mal, cât și până la 22 de kilometri în larg, la adâncimi de până la 50 de metri. Aceste locații strategice oferă condiții ideale pentru dezvoltarea acvaculturii și pentru creșterea midiilor în medii sigure și controlate.

Beneficiile consumului de scoici proaspete pentru economie și sănătate

Acvacultura nu doar că oferă o sursă sigură de midii, ci are și potențialul de a stimula economia locală prin crearea de noi locuri de muncă și atragerea de investiții. De asemenea, consumatorii vor avea acces la produse mai sigure, contribuind astfel la îmbunătățirea sănătății publice.

România face pași importanți în a-și dezvolta sectorul de acvacultură, aliniindu-se la practici internaționale și beneficiind de experiența altor țări, precum Bulgaria. Deși drumul este încă lung, această inițiativă reprezintă un început promițător pentru un sector cu potențial mare de creștere și dezvoltare.

Citeşte şi: Exporturile de cereale ale României au crescut cu 30% în ultimul an. Țara noastră este pe locul 2 în Europa