Românii ce nu plătesc întreținerea la bloc pot să aibă parte de penalități care îi dezavantajează foarte mult. Întreținerea, emisă lunar de către asociația de locatari, trebuie să fie plătită în termen de 30 de zile de la data afișării, iar dacă nu este plătită de locatari, aceștia se vor confrunta cu mai multe probleme.
sau Legea asociațiilor de proprietari prevede la articolul 77 că persoanele care nu plătesc întreținerea la timp vor fi supuse anumitor penalități, care nu trebuie să depășească 0,2% din sumă pentru fiecare zi de întârziere. Articolul 77 al legii este revelator în acest sens.
„Art. 77
(1) Asociaţia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalităţi pentru orice sumă cu titlu de restanţă, afişată pe lista de plată. Penalităţile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere şi se vor aplica numai după o perioadă de 30 de zile de la termenul scadent pentru plată, fără ca suma penalităţilor să poată depăşi suma la care s-au aplicat.
(2) Termenul de plată a cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, afişate pe lista lunară de plată, este de maximum 30 de zile calendaristice de la data afişării.
(3) Sumele rezultate din aplicarea penalităţilor de întârziere, prevăzute la alin. (1), se includ în fondul de penalităţi al asociaţiei de proprietari şi se vor utiliza cu prioritate pentru plata penalităţilor impuse asociaţiei de proprietari de către terţi, precum şi pentru cheltuieli cu reparaţiile asupra proprietăţii comune, reabilitarea termică sau consolidarea condominiului. Sumele rezultate din aplicarea penalităţilor de întârziere nu pot fi utilizate şi în alte scopuri”, arată secțiunea a II-a a cap. VII privind Veniturile şi cheltuielile asociaţiei de proprietari din Legea 196/2018.
De asemenea, următorul articol este foarte relevant deoarece arată modalitățile prin care asociația de proprietari poate să acționeze în instanță un locatar care nu-și plătește contribuția la cheltuielile asociației pentru mai mult de 60 de zile de la termenul scadent, sau 90 de zile de la afișarea listei.
„Art. 78.
(2) Asociaţia de proprietari, prin preşedinte, are dreptul de a acţiona în instanţă proprietarul care se face vinovat de neplata cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei mai mult de 60 de zile de la termenul scadent, respectiv 90 zile de la afişarea listei, informând membrii asociaţiei prin afişare la avizier.
(3) Acţiunea asociaţiei de proprietari este scutită de taxa de timbru, atât în primă instanţă, cât şi în cazul exercitării de către aceasta a căilor de atac, ordinare sau extraordinare.
(4) Sentinţa dată în favoarea asociaţiei de proprietari, pentru sumele datorate de oricare proprietar din condominiu, poate fi pusă în executare pentru acoperirea datoriilor prin orice modalitate permisă de Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, republicată, cu modificările ulterioare”, arată art. 78 al aceleiași secțiuni”