- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Românii cheltuie sume uriașe pe alimente și băuturi nealcoolice! Bugetul lunar al gospodăriilor este foarte afectat

10 Oct, 21:34 • Bugiu ⁠Ana Maria
Datele INS arată că o gospodărie românească are venituri medii de 8.210 lei pe lună și cheltuie 6.920 lei, majoritatea pe alimente și băuturi nealcoolice. Acest lucru indică o presiune economică asupra bugetelor familiale.
Românii cheltuie sume uriașe pe alimente și băuturi nealcoolice! Bugetul lunar al gospodăriilor este foarte afectat

Datele Institutului Național de Statistică arată că românii cheltuie lunar sume mari pe alimente și băuturi nealcoolice. În medie, o gospodărie românească are venituri de 8.210 lei pe lună și cheltuie 6.920 lei, rezultând un cost de 3.274 lei de persoană în cel de-al doilea trimestru al anului, potrivit bugetul.ro.

Te-ar mai putea interesa și: Doi suceveni au dat lovitura cu un business bazat pe consumul de alimente sănătoase. Cum au reușit Georgiana și Cosmin să transforme un proiect personal într-o afacere de succes

foto: cheltuieli

Românii cheltuie sume uriașe pe alimente și băuturi nealcoolice! Bugetul lunar al gospodăriilor este foarte afectat

Datele furnizate de Institutul Național de Statistică (INS) evidențiază o creștere a veniturilor medii ale gospodăriilor românești, care au ajuns la 8.210 lei în cel de-al doilea trimestru al anului 2024. Aceasta reprezintă o creștere de 2% față de trimestrul anterior și de 18,8% comparativ cu aceeași perioadă a anului 2023.

Cheltuielile lunare au crescut și ele, românii cheltuind, în medie, 6.920 lei pe lună, adică 84,3% din veniturile totale. Aceasta înseamnă o creștere de 15,9% a cheltuielilor față de trimestrul al doilea din 2023 și sugerează că majorarea veniturilor nu duce la economii, ci este folosită pentru a acoperi nevoile de zi cu zi ale familiilor.

Studiul relevă că 35% din cheltuielile lunare sunt destinate alimentelor și băuturilor nealcoolice, ceea ce subliniază presiunea prețurilor pe piața de consum.

Pe locul al doilea se află cheltuielile pentru locuință, apă, electricitate, gaze și carburanți, care se ridică la 530 de lei. Cheltuielile pentru îmbrăcăminte și încălțăminte se situează pe locul trei, cu aproximativ 326 de lei, adică aproape 8% din salariul mediu. Un aspect îngrijorător este investiția redusă în educație, cu doar 26 de lei cheltuiți, reprezentând 0,6% din totalul cheltuielilor.

Analizând diferențele între mediul urban și cel rural, venitul mediu lunar per gospodărie în mediul urban este de 9.202 lei, în timp ce în mediul rural este de 1,3 ori mai mic. Cheltuielile lunare sunt semnificativ mai mari în orașe, ajungând la 7.660 lei, cu 9,8% mai mari decât în mediul rural, unde cheltuielile sunt mult mai reduse.

Te-ar mai putea interesa și: Noi scumpiri ale alimentelor. Mugur Isărescu a răbufnit: „Vom urmări, ca şi în trecut, să asigurăm stabilitatea”