Tot mai mulți români care preferă să își păstreze economiile în casă se expun riscului de a fi înșelați sau jefuiți, avertizează autoritățile. Hoții recurg la metode tot mai ingenioase și credibile, adesea abordând victimele cu diverse povești care par legitime și convingându-le să ofere sume mari de bani pentru cauze false, potrivit bugetul.ro.
Cele mai frecvente victime sunt bătrânii sau cei care locuiesc singuri, aceștia fiind adesea păcăliți sub pretextul că ajută cunoscuți aflați în nevoie urgentă de bani pentru probleme medicale. În unele cazuri, hoții revin ulterior și fură toate economiile odată ce au identificat unde sunt ascunse.
Te-ar mai putea interesa și: Ce se întâmplă cu economiile românilor? Avetisment pentru cei care țin banii la saltea
foto: economii
Polițiștii se confruntă cu astfel de cazuri din ce în ce mai des, sfătuind oamenii să își păstreze banii în conturi bancare pentru siguranță, în loc să îi depoziteze acasă. Potrivit unui studiu recent al Institutului Român pentru Evaluare și Strategie (IRES), preferința pentru numerar rămâne ridicată în România: 37% dintre români utilizează în mod constant cardul bancar pentru plăți, în timp ce majoritatea aleg să folosească numerarul. Totuși, poliția avertizează că păstrarea banilor în numerar prezintă un risc crescut, iar hoții profită de aceste preferințe.
La nivel național, datele IRES arată că există aproximativ 21,7 milioane de carduri active, majoritatea fiind carduri de debit. Deși tehnologia POS a devenit mai accesibilă în rândul companiilor, doar 36% din firme acceptă plăți prin card. Hoții profită de preferința pentru numerar, vulnerabilizând oamenii și determinându-i să își asume riscuri semnificative prin păstrarea banilor în locuințe nesecurizate. De asemenea, poliția recomandă ca niciodată să nu se ofere codurile PIN sau detalii personale de pe carduri.
Recent, un cuplu din București a fost reținut pentru multiple cazuri de înșelăciune, fiind acuzați că au convins mai mulți bătrâni să le ofere „împrumuturi” sub pretextul unor probleme medicale. Poliția îi avertizează pe cetățeni, mai ales pe cei vârstnici, să fie prudenți cu economiile și să recurgă la măsuri de siguranță prin instituții financiare, în loc să păstreze sume mari acasă.
Te-ar mai putea interesa și: Nu doar românii ţin banii la saltea: Economii de 430 de miliarde în numerar în Marea Britanie. Economiile românilor se duc „pe ţigări şi alcool”