Porcul, ingredient de bază în mesele de Crăciun din România, poate fi acum achiziționat online, iar unii comercianți vin cu oferte atractive, precum sticle de vin cadou. Cu o tradiție bine înrădăcinată în cultura culinară românească, porcul devine un element central al sărbătorilor de iarnă, iar românii profită de oportunitatea de a cumpăra carne de porc de calitate prin intermediul platformelor online, potrivit capital.ro.
Te-ar mai putea interesa și: Când se deschid târgurile de Crăciun din Europa. Unde se află „Capitala Crăciunului”
foto: Crăciun
În contextul creșterii prețurilor alimentelor, comercianții s-au adaptat la cerințele pieței și au început să ofere posibilitatea de a comanda porcul pentru Crăciun pe diverse site-uri și rețele sociale. Multe gospodine aleg să achiziționeze din timp, astfel economisind bani și asigurându-se că obțin cele mai bune oferte.
„Am început să iau avansul pentru porcii de Crăciun. Mai am disponibil 13 bucăți. Porcii sunt crescuți în regim gospodăresc, doar cu cereale. Greutate estimativă la Crăciun 120-140 kg – se cântăresc atunci și se face și scăzământul. Rasă de carne cu slănină foarte subțire.
Cine a mai cumpărat de la mine poate să confirme. Prețul este 16 lei/kg viu. La acest preț aveți inclus și transportul până acasă + o sticlă de vin din partea noastră. Pentru rezervări lăsați mesaj în privat și o să fiți contactat; avem mai multe animale și nu avem timp prea mult de social-media. Cu stimă S.! Doamne ajută!”.
Un exemplu de ofertă vine din Iași, unde un crescător de porci a început să preia avansuri pentru 13 animale crescute în regim gospodăresc, hrănite cu cereale. Prețul este de 16 lei/kg viu, iar oferta include transportul și o sticlă de vin. Cumpărătorii pot face rezervări prin mesaje private. Ionuț Anghel, alt crescător din zonă, confirmă tendința de a vinde porci atât vii, cât și tranșați, menționând că cererea a crescut pe fondul incertitudinii privind prețurile viitoare.
„Da, am început de pe acum să preluăm comenzi. Nu e devreme. Lumea chiar a început să caute, să ne ceară, și ne-am conformat. Că doar clientul nostru e stăpânul nostru! Se cumpără deja, pentru că nu știm cum vor fi prețurile atunci, și cumpără de acum, să scape de o grijă. Se vor scumpi, vă dați seama, că și furajele s-au scumpit! Cam de o săptămână am început să luăm avansul”, a declarat Ionuț Anghel pentru Ziarul de Iași.
„Avem 15 clienți până azi (…) În viu este 17 lei/kg la noi, și tranșat variază în funcție de cantitatea pe care o cumpără. O spată de porc este 14 lei kilogramul și are cam 2-2,5 kg, pieptul de porc este 15 lei/kg, o semicarcasă de porc, la sfert, e 15 lei/kg. O fleică de porc, care are în jur de 2 kg, este 18 lei/kg, un mușchiuleț este 25 de lei/kg, și pregătim inclusiv cârnați la comandă”, mai spune crescătorul de animale.
Pe măsură ce se apropie luna decembrie, fermierii se așteaptă la o creștere a prețurilor cu 15%-20% din cauza costurilor ridicate ale furajelor. Statistica oficială a arătat că în luna septembrie 2024, prețurile de consum au crescut cu 100,33% față de luna precedentă, cu legumele, fructele și lactatele înregistrând scumpiri considerabile.
Te-ar mai putea interesa și: Tarife fabuloase la pensiunea Monicăi Anghel. Locurile de Crăciun și Revelion s-au epuizat rapid