Zilnic, buletinele de știri și site-urile de presă sunt îmblânzite de informări cu privire la incendii care au loc peste tot în România. De asemenea, pericolul unui cutremur este o realitate, se poate întâmpla în orice secundă. Cu toate acestea, se pare că românii nu se tem de aceste pericole și aleg să nu își asigure locuința.
Alte articole: Cum să reduci facturile la energie cu 80%. Soluția unui român
Legea impune ca această poliță de asigurare să fie plătită, însă în ultimii 13 ani, nici măcar o amendă nu a fost dată pentru încălcarea acestei prevederi. Din acest motiv, majoritatea românilor ignoră acest aspect, iar în prezent peste 80% dintre locuințele din România nu sunt asigurate.
La Timișoara, de exemplu, autoritățile au recunoscut că nu dispun ș de un buget sau de oameni care să trimită somații celor care încalcă această lege. Numai acolo, 100.000 de locuințe sunt neasigurate.
Majoritatea cetățenilor consideră că această asigurare nu îi ajută cu adevărat. Acesta este un argument foarte des întâlnit, tocmai pentru că există precedente. Avem un exemplu concret: în urmă cu patru ani un bloc a izbucnit în flăcări. Incendiul a pornit de la mansarda imobilului. Avocatul familiei care locuia în mansardă a explicat cât de greu a fost pentru clienții săi să folosească asigurarea, deși aceștia aveau o asigurare facultativă, utilă chiar și în cazurile incendiilor.
„Nu i-a ajutat cu nimic. După incendiu, pe o perioadă de doi ani, familia în continuare a achitat ratele creditului, ratele bancare, fără să se poată ajunge la o înțelegere. Ba mai mult, asigurarea putea acoperi, asta era printre altele rolul ei de a acoperi creanţa, restul de credit care a mai rămas de achitat pentru situația în care un incendiu în cazul nostru a distrus în totalitate imobilul. Din păcate, nu aș putea spune că sunt de mare folos sau de real folos aceste asigurări.”, a spus avocatul.
Peste 80% dintre proprietăţile din ţară nu dețin nici măcar poliţa obligatorie de asigurare. Primăriile din ţară primesc în fiecare an informații cu privire la acest aspect. An de an listele cu cei care nu au asigurarea ajung pe mâna autorităților, care trebuie apoi să-i anunţe pe oameni că riscă amenzi de la 100 la 500 de lei. Doar că acest lucru nu se întâmplă.
La nivel național, sunt puţin peste 1,8 de milioane de locuinţe asigurate cu polița obligatorie, care aduce despăgubiri maxime de 20.000 de euro.