- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Românii nu se pot abține să nu meargă în vacanțe! Sumele incredibile pe care le-au cheltuit în primele 6 luni

15 Aug, 10:10 • Bugiu ⁠Ana Maria
Românii cheltuie sume uriașe pe vacanțe. În primele șase luni ale anului curent, s-au înregistrat recorduri în ceea ce privește cheltuielile în vacanțe.
Românii nu se pot abține să nu meargă în vacanțe! Sumele incredibile pe care le-au cheltuit în primele 6 luni

În vremea traiului mai scump, românii au cheltuit o sumă record de 4 miliarde euro în doar şase luni pe vacanţele în afara ţării. Până la finalul anului, românii ar putea cheltui în total circa 9 miliarde de euro, potrivit estimărilor ZF, sumă ce ar doborî recordul de anul trecut, potrivit știripesurse.ro.

Te-ar putea interesa și: Românii preferă vacanțele scurte, până în 7 zile: Generația Z în plin sezon, iulie-august, iar cei peste 45 de Ani în extrasezon

foto: vacanțe scumpe

Românii nu se pot abține să nu meargă în vacanțe!

Pentru a face o comparație, datele din 2019 arată că românii au cheltuit în total pe vacanțe aproximativ 5,3 miliarde de euro.

Doar în primele 6 luni ale anului 2024 aceștia au cheltuit 4 miliarde de euro și se aproximează că ar cheltui până la 9 miliarde în total.

Față de anul trecut, aeroporturile au înregistrat cu 5% mai mulți pasageri în primele 6 luni ale acestui an, asta  însemnând 11,8 milioane.

Este vorba în cea mai mare parte de vacanțele în străinătate, doar 7% din totalul plecărilor fiind interne, din datele raportate de către aeroporturi.

Creșterea cheltuielilor se datorează, în principal, oamenilor care își permit să plece în călătorii, doar 28% dintre români plecând în vacanțe, potrivit datelor furnizate de Eurostat. Restul românilor nu își permit să călătorească.

România este pe ultimul loc în Europa raportat la procentul populaţiei care îşi permite o vacanţă, alături de Bulgaria, media europeană fiind de circa 59%.

În România, trei din patru români stau acasă în timpul concediului, iar în Olanda 84% din populaţie merge în vacanţe. Luxemburg şi Finlanda se află şi ele în top, cu 83%, respectiv 81%.

Statistica europeană se referă la toți cetăţenii care au avut cel puțin o călătorie de cel puţin o noapte de cazare. Sunt luate în calcul călătoriile personale, nu cele în scop business.

Până în decembrie, estimările ZF arată că românii ar putea cheltui aproape 9 miliarde de euro pe vacanțele din străinătate. Ar fi un record, având în vedere că anul trecut s-au cheltuit 8,5 miliarde de euro în vacanțele realizate în afara țării.

Te-ar putea interesa și: Românii sunt europenii care merg cel mai puţin în vacanţe în afara ţării, alături de bulgari