- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Românii se pregatesc de toamna! Cât de mult a crescut prețul la varză

02 Oct, 17:14 • Mălureanu Rebecca
Odată cu venirea toamnei, gospodinele încep pregătirile pentru iarnă, punându-și varza la murat. Acest obicei se regăsește printre cele mai adorate tradiții culinare ale românilor de Sfântul Dumitru, tranmis din generații în generații. Având în vedere cererea crescută a verzei din piețe, vezi care mai este prețul ei în această perioadă.
Românii se pregatesc de toamna! Cât de mult a crescut prețul la varză

Gospodinele încep pregătirile pentru la iarnă prin punerea verzei la murat. Tradiția culinară este o practică a creștinilor ortodocși transmisă din generații în generații, practicată de sărbătoarea de Sf. Dumitru din data de 26 octombrie. Interesul românilor pentru această activitate rămâne ridicat, având în vedere prețul verzei din piețe din această perioadă.

Varza pusă la murat, ritualul gospodinelor

Cultura românească are multe tradiții și obiceiuri, care mai de care, printre care și punerea verzei la murat, activitate favorită a gospodinelor când vine vorba de pregătirile pentru iarnă.

După cum spune datina, procesul începe în ziua Sf. Dumitru, fapt care determină românii să fie din ce în ce mai interesați de prețul verzei , dar și cum pot pregăti cele mai bune preperate.

Cât costă kg de varză în piață?

Prețurile verzei diferă în funcție de regiune, de recolta din anul respectiv și de condițiile meteorologice care au influențat producția.

În marile orașe, prețul pe piață variază între 5 si 7 lei kilogramul de varza românească, în funcție de calitatea și mărimea acesteia. În piețele din zonele rurale sau din orașele mai mici, prețurile pot fi mai mici, situându-se între 3 și 5 lei pe kilogram.

Prețul este influențat și de cererea mare din această perioadă, deoarece mulți români își fac provizii pentru iarnă.

Citește ți: Prețuri-record în toamna anului 2024 la legumele de sezon. Românii care vor să pună murături vor plăti dublu față de anul trecut

Varză
Varză

Tradițiile de Sfântul Dumitru

Sărbătoarea de Sf. Dumitru de pe 26 octombrie reprezintă momentul proprice pentru gospodine să își pună varza la murat. Data nu este aleasă întâmplător, având în vedere că toamna este sezonul ideal al murăturilor. Temperaturile din această perioadă sunt perfecte pentru fermentarea naturală a verzei.

Românii folosesc varza de sărbători pentru sarmale, o mâncare tradițională nelipsită de pe mesele de Crăciun.

Cum se face varza perfectă?

Există câteva trucuri pentru a obține o varză murată perfectă. Adăugarea câtorva felii de gutuie sau sfeclă roșie în butoi îi dă o aromă și o culoare specială.
Hreanul ajută la menținerea verzei crocante, prevenind înmuierea.

Varza murată reprezintă fără doar și poate, un element esențial al bucătăriei românești, iar cei care respectă obiceiurile și trucurile din bătrâni vor avea parte de o mâncare delicioasă, gata să fie savurată în lunile reci.

Te-ar putea interesa și: Se confirmă noi majorări la alimente în această toamnă. Lista scumpirilor