- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Românii sunt în topul muncitorilor din UE! Află câte ore lucrează aceștia sâptămânal față de restul europenilor

21 Oct, 10:02 • Mălureanu Rebecca
Românii sunt campioni în UE la orele muncite pe săptămână, arată datele dintr-un sondaj Eurostat. Vezi în acest articol ce diferențe sunt între programul pe care îl alocă românii și ceilalți europeni când vine vorba de muncă!
Românii sunt în topul muncitorilor din UE! Află câte ore lucrează aceștia sâptămânal față de restul europenilor

O nouă analiză prezintă faptul că românii se află în fruntea listei în UE în ceea ce privește numărul de ore muncite săptămânal. În conformitate cu datelor recente, angajații din țara noastră muncesc în medie mai mult decât restul europenilor, fiind peste țările precum Germania, Franța sau Italia. Sondajul expune deosebirile relevante între țările din Uniunea Europeană, unde cultura muncii și legislația se diferențiază enorm. Chiar dacă românii sunt recunoscuți pentru volumul mare de muncă, datele ridică întrebări despre balanța dintre viața profesională și cea personală în UE.

Românii, în capul listei din UE la ore lucrate săptămânal!

Țările mai puțin bogate din Europa, având în vedere PIB-ul pe cap de locuitor, tind să aibă săptămâni de lucru mai lungi, se constată în datele analizate de Profit.ro. Spre exemplu, în Balcani, inclusiv Turcia, Serbia, Bosnia și Herțegovina, Grecia și România, oamenii muncesc, în medie, depășind 40 de ore pe săptămână la locurile lor de muncă principale.

În schimb, olandezii lucrează în medie 32 de ore săptămânal.

O hartă VisualCapitalist prezintă numărul mediu de ore lucrate săptămânal de europeni, pe țări, conform Sondajului Forței de Muncă realizat de Eurostat (2023).

Informațiile prezente acoperă persoanele angajate cu vârste între 20 și 64 de ani, în „ocuparea principală” și include munca cu normă întreagă și cu normă parțială.

Hartă VisualCapitalist arată numărul mediu de ore lucrate săptămânal de UE
Hartă VisualCapitalist arată numărul mediu de ore lucrate săptămânal de UE

Te-ar mai putea interesa și: Recesiune în 2025. Analiștii anunță dezastrul pentru România

Un alt punct de vedere în Sondajul Forței de Muncă este modalitatea în care orele de lucru săptămânale diferă în funcție de ocupație. Lucrătorii în agricultură, silvicultură și pescuit au săptămâni de lucru cele mai lungi, chiar de 44 de ore.

Dacă asociem ambele seturi de date, apar unele legături, cum ar fi faptul că în Turcia și Serbia, două țări în care se muncește cel mai mult, aproximativ 20% din forța de muncă este angajată în agricultură.

În mod asemănător, Bosnia, locul 3 și România, locul 5 au aproape aceeași distribuție, adică 20% a forței de muncă în agricultură.

Între timp, situația din Grecia va arăta diferit în statisticile din 2024. Guvernul a introdus o săptămână de lucru de șase zile în anumite industrii, pentru a spori productivitatea oamenilor.
Potrivit legislației care are ca scop abordarea unor probleme precum scăderea populației, lipsa forței de muncă calificate și munca nedeclarată, angajații pot lucra opt ore în a șasea zi de muncă și trebuie săli se ofere un supliment de 40% la plata pentru ziua de muncă suplimentară.

Citește și: Ce trebuie să știi despre deschiderea unei afaceri. Iată care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi