- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Românii sunt pe primul loc din UE la consumul de alcool, dar nu riscă atât de mult să facă ciroză. Cine conduce clasamentul la moartea din cauza băuturii

31 Jul, 20:06 • Alexe Raluca
Țara noastră este în fruntea clasamentului la consumul de alcool din Europa, însă nu și la moartalitatea cauzată de ciroză hepatică pricinuită de consumul de astfel de băuturi.
Românii sunt pe primul loc din UE la consumul de alcool, dar nu riscă atât de mult să facă ciroză. Cine conduce clasamentul la moartea din cauza băuturii

Conform unui nou studiu, țara noastră este în fruntea clasamentului european la consumul de alcool. În Europa, două treimi dintre adulţi consumă alcool ocazional, iar 1/10 consumă alcool zilnic.

Citește și: Măsuri mai stricte privind vânzarea țigărilor și a alcoolului. Amenzi de până la 30.000 de lei pentru cei care nu respectă legea

Românii sunt pe primul loc din UE la consumul de alcool

Bărbaţii români beau, în medie, aproape patru halbe de bere pe zi. Pe an, aceștia consumă 1.365 de halbe. În ceea ce le privește pe femei, ele preferă un pahar şi jumătate de vin în fiecare seară, ajungând la un consum de 500 de pahare anual. Astfel, România a depășit țări cunoscute pentru consumul masiv de băuturi alcoolice, cum ar fi Marea Britanie, Germania sau Franța.

„Dacă vorbim despre consumul repetat şi exagerat de alcool, în principal bem ca să fugim de realitate, bem ca să facem faţă unor emoţii. Şi pentru că tradiţia este: cum am văzut la ai mei, aşa fac şi eu. Am văzut că tata când se certa cu mama, îşi punea un vin şi asta ajung să fac şi eu”, a declarat Dorina Stamate, psiholog.

În ceea ce privește sănătatea, băuturile spirtoase pot cauza o serie de complicații neplăcute și greu de gestionat. Cel mai afectat organ este ficatul, care stochează toate substanțele toxice din alcool.

„Poate să determine o serie de complicaţii, pornind de la afectare hepatică, fapt care se numeşte ciroză hepatică, mergând până la complicaţii acute în sfera pancreasului, pancreatita acută”, a declarat Radu Ţincu, medic toxicolog.

Potrivit unor studii citate de Observator News, România este pe locul 4 în Europa la mortalitatea cauzată de ciroză, deși suntem cei mai mari alcoolici din Europa.

Citește și: Amenzi pentru nerespectarea legii la tutun, alcool și energizante. Care sunt noile reglementări?