- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Românii sunt printre campionii Europei la orele de muncă. Diferențele de salarii față de olandezi

31 Aug, 10:21 • Bugiu ⁠Ana Maria
Românii se află în topul clasamentului european la orele de muncă pe săptămână. Diferențele salariale dintre noi și olandezi sunt uriașe.
Românii sunt printre campionii Europei la orele de muncă. Diferențele de salarii față de olandezi

Potrivit ultimului raport, românii sunt în topul clasamentului european, care indică câte ore petrec europenii la locul de muncă. Datele Eurostat arată că balcanicii muncesc mult mai mult decât ceilalți locuitori ai Europei, săpămânile fiind mult mai „lungi” la ei, potrivit observatornews.ro.

Românii petrec, în medie, 40 de ore pe săpămână la locul de muncă, aflându-se foarte aproape de orele muncite de către polonezi și foarte puțin sub cei din Grecia. Ne aflăm pe locul 3 din clasamentul Uniunii Europene la capitolul „ore de muncă lucrate pe săptămână”.

Te-ar putea interesa și: Facebook și TikTok, interzise la muncă: Decizia radicală a unei mari companii românești

foto: muncă

Românii, bronzul în topul clasamentului european la orele de muncă lucrate pe săptămână

Ne aflăm pe primul loc la orele lucrate part-time, cu un total de 27 de ore pe săptămână, durată care scade la un an la altul.

Explicațiile specialiștilor, însă, spun altceva. Aceștia cred că unii patroni declară mai puţine ore muncite astfel încât contribuţiile să fie mai mici.

În Europa, respectiv în țara noastră, s-a constatat că bărbații lucrează mai mult decât femeile, aceștia însumând 40 de ore lucrate pe săptămână. Femeile românce lucrează 39,3 ore, ele fiind cele mai harnice fmei de pe continent. Unii specialiști susțin că, deși suntem primii sau printre primii în ceea ce privește orele lucrate săptămânal, eficiența nu e chiar punctul nostru forte.

Exemplul salariilor este unul în susținerea acestor vorbe. Pentru 40 de ore lucrate pe săptămână, un român este plătit, în medie, cu 740 de euro pe lună, echivalentul a 3.700 de lei. Un olandez, pe de altă parte, care lucrează mult mai puțin, adică 32 de ore pe săptămână, primește un salariu de 3.000 de euro pe lună, aproape 100.000 de lei.

Multe state din vest au trecut deja la săptămână de patru zile muncite şi în unele cazuri s-a arătat a fi mai eficientă.

Te-ar putea interesa și: SONDAJ Experţii explică în ce măsură contează experienţa şi farmecul personal în cadrul unui interviu de angajare. Jumătate dintre angajaţii din România vor să schimbe locul de muncă