Într-un videoclip viral pe TikTok, Angelica Alexe a adus în discuție o discrepanță șocantă între pensiile acordate în România. Ea a spus că o persoană care nu a muncit nici măcar o zi în întreaga sa viață primește o pensie de 1.281 de lei, iar altcineva care a muncit timp de 25 de ani, pe salariul minim pe economie, primește doar 1.500 de lei, potrivit bugetul.ro.
Această comparație a stârnit un val de reacții, indignare pe internet, punând în evidență inechitățile din sistemul de pensii și generând multe comentarii și discuții pe rețelele sociale.
„Pensia unei persoane care nu a muncit nici măcar o zi în viața ei este de 1.281 de lei. Pensia unui om care a muncit 25 de ani, pe salariul minim pe economie, este de 1.500 de lei. Deci trageți și voi concluzia”, a spus Angelica Alexe, pe TikTok.
Te-ar mai putea interesa și: Vestea momentului despre taloanele de pensie. Ministrul Muncii explică tot: „Aici a fost un fake-news”
foto: pensie
Internauții au exprimat nemulțumiri majore legate de sistemul de pensii din România. Unul dintre ei a relatat că tatăl său, cu 10 ani de muncă, nu primește pensie, deoarece legea impune un minim de 15 ani.
Alt utilizator a spus că persoanele cu 25 de ani de muncă ar trebui să primească cel puțin dublul pensiei celor cu mai puțin timp lucrat.
„Tatăl meu are 10 ani pe cartea de muncă și nu primește nimic, i-au spus că trebuie să aibă 15 ani, minim”, „Toți trebuie să mănânce, dar cei care au lucrat 25 de ani trebuie să ia măcar dublu”, a spus un internaut.
„Nu ne mai ducem la muncă”, a comentat altcineva.
În comunicatul CNPP se precixzează că pensia socială minimă garantată nu era o pensie de asigurări sociale, ci un ajutor social, fiind înlocuită cu termenul „indemnizație socială pentru pensionari”, începând cu 3 iulie 2010.
Această indemnizație nu apare ca element distinct pe deciziile de pensie, ci este inclusă pe cuponul de pensie ca sumă suplimentară pentru completarea veniturilor sub plafonul legal stabilit.
„Pensia socială minimă garantată nu reprezenta o categorie nouă/distinctă de pensie, întrucât nu era o prestație de asigurări sociale ci un ajutor cu caracter social.
Pentru a înlătura această confuzie, începând cu data de 3 iulie 2010, sintagma „pensie socială minimă garantata”, a fost înlocuită cu „indemnizaţie socială pentru pensionari.
Indemnizația socială pentru pensionari, fiind un ajutor cu caracter social, nu se evidențiază pe deciziile de pensie ca element distinct de calcul, ci este înscrisă doar pe cuponul de pensie ca sumă acordată în completarea drepturilor de pensie/venituri situate sub plafonul stabilit prin lege”, extras din comunicatul CNPP.
Te-ar mai putea interesa și: Ajutor de încălzire uriaș. Pensionarii primesc sute de lei în plus la pensie! Cum poți beneficia de bani în această iarnă