Irina, o româncă care locuiește în Spania de 20 de ani, dar și-a dorit să aibă o casă de lemn într-un sat din Iași, și-a dat seama prea târziu câ a căzut în plasa unei fraude online.
„Am găsit un anunț online, pe internet. Acolo am găsit o căsuță A frame, ce voiam să construiesc. S-a făcut primul transfer. La nici jumătate de zi s-a cerut al doilea transfer, reclamând că au nevoie de materiale”, a declarat femeia, potrivit Digi 24.
Pentru o căsuță de 56 de metri pătrați, cu etaj, presupusul conostructor i-a cerut 24.000 de euro și i-a promis că lucrarea va fi gata în doar o săptămână.
„În momentul respectiv, când au fost trimiși banii, banii au fost trimiși pe numele unei alte persoane”, a dezvăluit avocatul Codrin Stupariu.
La câteva zile după, Irina a realizat că, de fapt, a fost înșelată: „Au dispărut. M-am trezit că mi-au lăsat căsuța în faza de construcție”.
Potrivit unei expertize, casa Irinei riscă să se dărâme la o rafală puternică de vânt. Femeia își caută acum dreptatea în instanță.
Există și cazuri fericite. Recent, un bărbat pe nume Vasile a fost sunat de un bărbat care se recomanda drept polițist. Acesta i-a psus că cineva ar fi încercat să ia un credit în numele său.
„Mi-a trimis legitimația care nu era de la poliție, încerca să afle detalii pe care în mod normal nu trebuie să le dăm. Și într-un final mi-a închis că a văzut că nu merge”, a declarat bărbatul, pentru sursa citată.
Citește și: Fraudele prin apeluri ”spoofed” lovesc România. DNSC explică cum funcționează atacurile
Cifrele arată că 4 din 10 români cad victime în astfel de situații nefericite.
„Nu au cunoștințe suficiente privind protecția împotriva amenințărilor și vulnerabilităților cibernetice”, arată sociologul Ciprian Itfimioaei.
Un studiu recent arată că cele mai expuse persoane la atacurile cibernetice au între 33 și 44 de ani.