- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Românii „taie” din concedii în 2024. De ce ajung să călătorească mai puțin și mai ieftin

26 Aug, 10:00 • Bugiu ⁠Ana Maria
Românii se duc în mai puține concedii sau în unele mult mai ieftine, potrivit unor date. De ce s-a schimbat sezonul vacanțelor în 2024?
Românii „taie” din concedii în 2024. De ce ajung să călătorească mai puțin și mai ieftin

Vara lui 2024 a adus modificări în ceea ce privește concediile românilor. Aceștia ori au fost în mai puține concedii decât în anii anteriori, ori au ales vacanțe ,mult mai ieftine. Această atenție sporită la cheltuieli a adus pierderi în industria ospitalieră, care așteaptă sezonul estival cu sufletul la gură, în fiecare an, potrivit playtech.ro.

Anul acesta, prețurile au crescut, astfel că, românii au ales să fie mai atenți la cheltuielile pe care le fac. Asta s-a reflectat și în vacanțele lor. Pentru mulți dintre ei, durata sejurului a fost mais curtă.

Te-ar putea interesa și: Top trei cele mai bune oferte pentru vacanțe. Începutul lunii septembrie, o nouă oportunitate pentru a călători mai ieftin

foto: concedii

Românii „taie” din concedii în 2024

Analistul financiar, Radu Puiu, de la XTB România, vorbește despre această situație, spunând că alegerile românilor de a călători mai ieftin sau mai puțin a afectat industria ospitalieră și performanța generală a acestor afaceri, multe înregistrând scăderi ale profiturilor.

Companii precum Airbnb și Booking au raportat o încetinire a creșterii rezervărilor și o scădere a cererii în anumite regiuni. Brian Chesky, CEO-ul Airbnb, a observat că oamenii din SUA, spre exemplu, rezervă unități de cazare pentru mai puține nopți, decât în mod obișnuit.

În Europa, cererea rămâne ridicată, însă aceasta este în mare parte influențată de creșterea prețurilor, mai degrabă decât de o cerere reală pentru mai multe servicii.

Un raport al Comisiei Europene de Călătorii spune că turiștii internaționali ar putea cheltui sume record de 800 de miliarde de euro în 2024, cifră care nu este reală, în acest caz, date fiind costurile mult prea ridicate din acest an.

Finalul lui 2024 se preconizează a fi bun pentru toți cei din industria ospitalieră, însă nu se știe dacă aceste scăderi vor putea fi compensate de sezonul turistic de iarnă.

Dacă s-ar aplica reduceri ale ratelor dobânzilor, acest lucru ar mai putea liniști consumatorii, putând să cheltuie mai mult decât acum pentru concedii. Cu toate acestea, momentan, nu se știe dacă aceste eforturi cor putea salva pierderile înregistrate în sezonul turistic de vară din acest an.

Te-ar putea interesa și: Românii nu se pot abține să nu meargă în vacanțe! Sumele incredibile pe care le-au cheltuit în primele 6 luni