- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Românii vor fi obligați să recicleze hainele vechi. Care este data-limită și ce amenzi riști, dacă nu respecți regulile

17 Sep, 09:31 • Bugiu ⁠Ana Maria
Reciclarea hainelor va fi obligatorie. Data-limită de la care se va impune legea în toată țara.
Românii vor fi obligați să recicleze hainele vechi. Care este data-limită și ce amenzi riști, dacă nu respecți regulile

De la 1 ianuarie 2025, România va introduce o nouă ecotaxă pentru reciclarea textilelor, obligând toți oamenii  să colecteze separat hainele și materialele textile vechi, potrivit ziare.com.

Directiva europeană impune statelor membre să reducă poluarea generată de industria textilă, una dintre cele mai mari surse de poluare la nivel global, comparabilă cu cea a plasticului.

Deșeurile textile, adică hainele vechi, uzate, care nu mai pot fi purtate, contribuie la cote înalte la poluarea mediului.

România se va alinia acestei directive pentru a minimiza impactul negativ al deșeurilor textile asupra mediului. Colectarea separată a textilelor va deveni obligatorie, urmând ca, până la începutul lui 2025, să se dezvolte o infrastructură de colectare, sortare și reciclare.

Te-ar mai putea interesa și: Hipermarketul care face concurenţă marilor retaileri şi-a dublat numărul de automate pentru reciclarea ambalajelor SGR

foto: reciclare haine

Românii vor fi obligați să recicleze hainele vechi. Care este data-limită și ce amenzi riști, dacă nu respecți regulile

Începând cu 1 ianuarie 2025, primăriile vor fi obligate să colecteze separat materialele textile, precum haine, lenjerie de pat și covoare. Colectarea, însă, nu este suficientă pentru reciclare, fiind necesari pași suplimentari, inclusiv identificarea unor reciclatori specializați, conform declarațiilor lui Raul Pop, director de Programe ECOTECA.

„De la 1 ianuarie 2025, primăriile trebuie să facă colectare separată de materiale textile. Ne referim la îmbrăcăminte, la lenjerie de pat, covoare.

Partea proastă este, însă, că doar colectate și atât, ele nu pot să ajungă la reciclare, necesită niște pași suplimentari. În primul rând, trebuie să ai reciclatori”, a subliniat Raul Pop, director de Programe ECOTECA.

Producătorii vor fi responsabili pentru crearea și finanțarea sistemelor care asigură reutilizarea și reciclarea hainelor la sfârșitul utilizării acestora, pentru a preveni depozitarea lor în gropile de gunoi, conform declarațiilor lui Sorin Banciu, secretar de stat în Ministerul Mediului.

„Producătorul va trebui să își asume răspunderea și vor crea niște sisteme și vor finanța aceste sisteme pentru a se asigura că, la finalul utilizării hainelor, acestea vor fi reutilizate, reciclate și nu vor ajunge în depozite de deșeuri”, a precizat Sorin Banciu, secretar de stat în Ministerul Mediului.

Prețul hainelor este așteptat să crească, atunci când se vor implementa măsurile de reciclare, din cauza costurilor suplimentare pe care producătorii vor trebui să le suporte pentru colectarea, reutilizarea și reciclarea materialelor textile.

Poate că va fi o bună practică de a face cumpărături bine gândite și absolut necesare, și nu din impuls, economisind mai mulți bani decât ne-am aștepta.

Te-ar mai putea interesa și: Reciclarea în România, un succes. „PET-urile, puse în linie, ar putea înconjura Pământul de 5 ori”