- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Salarii de 7.500 de lei pe lună, refuzate pe bandă rulantă! Căutarea lucrătorilor devine misiune imposibilă pentru un angajator din Italia!

22 Oct, 20:45 • Bugiu ⁠Ana Maria
Salarii de 7.500 de lei pe lună sunt refuzate constant de către candidați, iar Affilatura Mottense, o companie italiană cu 50 de ani de experiență în ascuțirea uneltelor pentru prelucrarea lemnului, se confruntă cu o criză de personal fără precedent. Deși patronul Marco Valeri oferă pregătire pentru angajații fără experiență, lipsa de interes a tinerilor pentru meserii tehnice, cauzată de pregătirea insuficientă din școlile profesionale, complică și mai mult situația.
Salarii de 7.500 de lei pe lună, refuzate pe bandă rulantă! Căutarea lucrătorilor devine misiune imposibilă pentru un angajator din Italia!

Într-o situație care pare de neconceput, salarii de 7.500 de lei pe lună sunt refuzate pe bandă rulantă, transformând căutarea de lucrători într-o misiune aproape imposibilă pentru un angajator din Italia. Affilatura Mottense, o companie cu o tradiție de 50 de ani în domeniul ascuțirii și fabricării uneltelor pentru prelucrarea lemnului, se confruntă cu o criză de personal fără precedent. De un an și jumătate, patronul Marco Valeri caută angajați, dar fără succes, potrivit bugetul.ro.

Te-ar mai putea interesa și: Salariile din România vs. Germania. Câștigul pe oră în țara noastră e de două ori mai mic

foto: salarii

Salarii de 7.500 de lei pe lună, refuzate pe bandă rulantă! Căutarea lucrătorilor devine misiune imposibilă pentru un angajator din Italia!

Deși compania oferă salarii motivante și nu necesită studii superioare sau experiență în domeniu, posturile vacante rămân neocupate. Comenzile sunt tot mai numeroase, însă lipsa personalului face ca firma să se lupte să facă față cererii. Din cauza acestei crize de forță de muncă, fondatorul afacerii, Primo Valeri, s-a întors la muncă la cei 76 de ani, pentru a ajuta la producție.

Marco Valeri, actualul patron, caută lucrători care să aibă cunoștințe de bază în prelucrarea lemnului și care să fie dispuși să învețe să utilizeze mașini specializate, inclusiv cele cu control numeric (CNC). Compania este dispusă să ofere pregătire chiar și pentru cei fără experiență.

„Tatăl meu se ocupă din nou de producție, deși ar trebui să se limiteze doar la livrări, din cauza vârstei sale. Am încercat să angajăm pe cineva în producție de mai bine de un an și jumătate, dar fără succes.

Am testat cinci persoane, dar niciuna nu a rezistat. Fie nu erau potrivite pentru acest tip de muncă, fie pur și simplu nu le plăcea”, a declarat Marco Valeri.

Soția lui Marco a fost nevoită să se alăture echipei pe partea administrativă, iar situația a ajuns să fie extrem de dificilă, având în vedere că munca în sine nu este complicată. Marco crede că lipsa de interes a tinerilor pentru meserii tehnice se datorează pregătirii insuficiente din școlile profesionale italiene. „Școlile nu pregătesc tinerii pentru realitatea din câmpul muncii. Este nevoie de o colaborare mai strânsă între instituțiile de învățământ și companii,” a declarat el.

„Toți muncitorii noștri încep cu munca manuală de bază, iar apoi trec la utilajele de control numeric. (…)

Așa-numitele școli profesionale nu îi pregătesc suficient pe tineri pentru realitatea din câmpul muncii. Cred că este nevoie de o colaborare mai strânsă între școli și companii”, a explicat Marco Valeri.

În prezent, Affilatura Mottense are doar șase angajați, iar dificultățile în atragerea forței de muncă ridică întrebări despre viitorul companiei, în contextul în care cererea de produse este în continuă creștere.

Te-ar mai putea interesa și: Salariile imigranților, mai mari decât ale multor români. Cât câștigă în fiecare lună