- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Salariile din România vs. Germania. Câștigul pe oră în țara noastră e de două ori mai mic

20 Oct, 15:31 • Bugiu ⁠Ana Maria
Salariul mediu pe oră în România este mult mai mic decât în Germania. Condițiile de muncă din Germania sunt, de asemenea, percepute ca fiind mai bune, de către românii care lucrează acolo.
Salariile din România vs. Germania. Câștigul pe oră în țara noastră e de două ori mai mic

În acest an, românii sunt din ce în ce mai curioși cu privire la salariile pe oră din România și cum se compară acestea cu cele din Germania. Salariul minim pe economie și salariul mediu au crescut în România, însă, în ciuda acestor îmbunătățiri, salariul pe oră în țara noastră rămâne cu cel puțin 50% mai mic decât cel din Germania.

De exemplu, salariul mediu pe oră în România se situează în jurul valorii de 10 euro, iar în Germania este de aproximativ 24,59 euro, potrivit newsweek.ro.

Te-ar mai putea interesa și: Firmele lui Dorinel Umbrărescu angajează oameni. Salariile sunt de peste 10.000 de lei

foto: salarii

Salariile din România vs. Germania. Câștigul pe oră în țara noastră e de două ori mai mic

Salariul mediu brut în România a ajuns la 8.355 lei, iar cel net este de 5.118 lei. Salariul minim pe economie brut a crescut la 3.700 lei lunar, ceea ce se traduce în aproximativ 22,02 lei pe oră. Aceasta înseamnă că românii care lucrează pentru salariul minim câștigă în jur de 4,4 euro pe oră, o sumă considerabil mai mică comparativ cu colegii lor din Germania.

Este important de menționat că în Germania salariul brut variază în funcție de mai mulți factori, inclusiv:

  • regiunea
  • sexul
  • industria
  • profesia

De exemplu, un român care lucrează în München va avea un salariu mai mare decât un coleg din Leipzig. De asemenea, bărbații câștigă în medie mai mult pe oră decât femeile, iar angajații permanenți au salarii medii mai mari comparativ cu cei cu normă parțială sau cu contracte temporare.

Câteva date concrete din Germania arată că:

  • Salariul mediu pe oră pentru muncitorii permanenți este de 25,89 euro.
  • Angajații cu normă parțială câștigă în medie 18,77 euro pe oră.
  • Lucrătorii temporari primesc, în medie, 19,43 euro pe oră.
  • Cei angajați în mini-jobs, adică lucrători marginali, au un câștig mediu de 13,52 euro pe oră.

Salariul mediu pe oră este un indicator esențial al sănătății economice, iar diferențele între sectoare și grupuri profesionale sunt remarcabile, ceea ce face ca comparațiile directe între țări să fie și mai complexe.

Românii care lucrează în Germania spun, de asemenea, că și condițiile de muncă sunt, în general, mai bune, ceea ce contribuie la atracția pieței de muncă germane.

Te-ar mai putea interesa și: Companiile din România nu se obișnuiesc cu plata pe card a salariilor. 41%dintre angajatori plătesc salariile în numerar