Criza forței de muncă afectează sever industria ospitalității în Europa, cu dificultăți majore în găsirea de personal calificat, inclusiv pentru românul Adrian Ionilă, proprietarul unui restaurant de succes din Milano. În ciuda ofertei unui salariu atractiv de până la 4.000 de euro, Ionilă se lovește de refuzuri repetate, mulți candidați refuzând posturile din cauza programului ce include ture de weekend, potrivit bugetul.ro.
„Când am decis să preiau acest restaurant, aveam multe temeri – de la gestionarea costurilor, la faptul că poate nu voi fi luat în serios pentru că sunt român”,a declarat Adrian Ionilă.
Te-ar mai putea interesa și: Salariu tăiat cu 50% pentru această categorie de profesori. „Să vedeţi că ies mai bine decât înainte, la nivel de plată”
foto: bani
Adrian Ionilă, care a investit în 2022 într-un restaurant de 100 de locuri în centrul orașului Milano, povestește că a reușit să transforme localul într-o destinație apreciată de iubitorii de preparate gourmet italieni. Cu toate acestea, el se confruntă cu o criză de personal atât de severă, încât a fost nevoit să reducă zilele de funcționare ale restaurantului. Ionilă spune că este dispus să angajeze și tineri fără experiență, afirmând că a ajuns în poziția paradoxală de a fi „intervievat de candidați” în loc să-i intervieveze el pe aceștia.
„Situația s-a inversat – acum parcă angajații ne intervievează pe noi, nu noi pe ei.
Încerc să fac un apel și aici, dacă sunt tineri dornici, chiar fără prea multă experiență, îi așteptăm cu brațele deschise pe via Boccaccio”, a spus românul.
Fenomenul este larg răspândit în Italia, unde mulți antreprenori din domeniul ospitalității întâmpină refuzuri chiar și la ofertele salariale generoase. Sebastian Gatto, directorul grupului italian Savini, explică faptul că criza de personal este alimentată de lipsa pregătirii profesionale, de salariile care rămân insuficiente în raport cu costul vieții în Milano și de programul neatractiv pentru mulți tineri, în special din cauza turelor de weekend și de seară.
Prețurile ridicate ale chiriilor din oraș și lipsa unor opțiuni accesibile pentru cazare agravează situația, făcând și mai dificilă atragerea angajaților în acest domeniu.
„Problema chiriilor mari pentru angajați nu poate fi rezolvată cu o locuință împărțită cu colegii. Turele de sâmbătă sau duminică și seara, salariile relativ mici raportat la costurile din Milano, mijloacele de transport puțin frecvente seara târziu când localurile se închid”, a declarat Sebastian Gatto, director al Savini Group.
Te-ar mai putea interesa și: Salariul minim în domeniul bancar pentru 2025, dezvăluit. Angajații au stabilit suma. Este mai mică decât ne-am aștepta