Viața însoțitorilor de zbor poate părea una ieșită din comun, mai ales că aceștia par a fi plătiți pentru a zbura în unele dintre cele mai spectaculoase locuri de pe pământ. Cu toate acestea, după cum explică Raluca Ursu, o stewardesă la una dintre cele mai mari companii aeriene din lume, situația este mult mai complexă, oferindu-le următorilor ei detalii despre partea nevăzută a acestei meserii, notează Kanal D.
Raluca Ursu, a lucrat ca stewardesă pentru una dintre companiile aeriene și a vorbit despre cât poate câștiga în această poziție. După cum explică acesta, experiența i-a arătat că veniturile ajung să depindă de experiența profesională acumulată.
Mai exact, după cum a explicat această, o stewardesă își începe cariera la clasa „economy”, iar asta înseamnă că nici salariul acesteia nu este prea mare. Cu toate acestea, în timp compania oferă diverse oportunități de dezvoltare profesională și opțiunea de a lucra pe curse mai bune.
„Cred că asta e o mare curiozitate în general și nu știu cât de transparenți sunt cu salariile dar.. here we go!
Am mai spus anterior că depinde de experiență. Într-un fel da, asta dacă prin experiență te raportezi la clasa la care ești. Clasa de început, de la care începe toată lumea, este cea de „economy”, unde sunt și cele mai mici salarii și unde stai de la 2 ani și până pe la vreo 5-6 ani, dar mai sunt și alții care doar după un an au fost avansați, deoarece compania creștea și angaja tot timpul oameni noi”, explică stewardesa.
Te-ar putea interesa și: Cum se va calcula salariul minim. Ministerul Muncii, anunț de ultimă oră pentru românii care se tem că vor avea venituri mai mici
Raluca a explicat că salariul pe care îl primește o stewardesă, dată fiind activitatea pe care o desfășoară, are două mari componente: salariul de bază și orele de zbor. Salariul de bază este cel pe care însoțitorii de zbor îl primesc lună de lună, indiferent de timpul petrecut în aer.
Cea de a doua componentă din salariul primit de o stewardesă depinde de orele petrecute în aer, clasa de zbor pe care lucrează, la care se adaugă și tipul curselor pe care este alocată. Asta înseamnă că pe măsură ce o însoțitoare de zbor capătă mai multă experiență și primește curse mai lungi și mai bune va primi un salariu mai mare la final de lună.
Raluca a mai dezvăluit că în cazul Emirates, o stewardesă primește un salariu de bază de 4.000 de dirhami pe lună, aproximativ 5.000 de lei la cursul BNR din mai 2024. Din experiența sa, o stewardesă poate lucra chiar și 90-100 de ore pe lună, ceea ce însemna că putea avea venituri și de 10.000 de dirhami pe lună, maximul pe care l-a primit fiind de 12.000 de dirhami pe lună, aproximativ 15.000 de lei la cursul actual.
„Deci să zicem undeva la 4000 de lei pe lună, salariul de bază, pe care îl primești chiar dacă nu zbori nicio altă oră. La acesta se adaugă orele de zbor. Ele depind de mulți factori, dar în general zbori cam 80, 90, 100 de ore pe lună, 100 fiind considerat destul de mult deja.
Eu cam așa zburam. O medie de 90 de ore pe lună, iar salariul meu așa ca medie, deoarece erau luni când făceam mai mult, altele în care făceam mai puțin, era cam 10.000, cred că cel mai mult am făcut 12.000 de dirhami. Ăștia sunt net, pentru că în Dubai nu sunt alte taxe.
Nu se câștigă așa de bine pe cât s-ar crede. Acum nu știu dacă Emirates plătește cel mai bine din industrie, dar știu cu siguranță că e în top în ceea ce privește salariile din industrie.
Tot timpul am impresia că oamenii cred că se câștigă mult mai mult de atât, dar nu e un salariu mare pentru cât de mult lucrezi”, a explicat stewardesa.
Citește și: Decizie majoră pentru milioane de români! Guvernul a stabilit noua formulă de calcul pentru salariul minim