În epoca internetului și a vitezei, există un sat care nu a văzut niciodată energia electrică. Oamenii din acest cătun din munții Buzăului au supraviețuit până acum la lumina lumânării, a informat digi24.ro.
Citește și: Hidroelectrica investește în panouri. Unde va fi amplasat cel mai mare parc solar. Costuri de miliarde
Salvarea acestui sat au fost panourile solare, iar datorită energiei verzi care vine sursa primară direct de la soare, oamenii au văzut pentru prima dată lumina becului.
Micile panouri fotovoltaice îi ajută pe aceștia să aprindă un bec seară de seară și să nu mai treacă prin acel chin. Satul Mățara, care nu exista nici măcar pe hartă, are doar câteva case care au mai rezistat în care mai locuiesc doar 8 oameni.
Oamenii au trecut timp de zeci de ani prin perioade foarte dificile, care le-a pus viața la încercare. Prima casa pe coasta dealului, după aproape doi kilometri prin pădure îi aparține Gicăi. În acest sat s-a născut și a vrut să rămână aici, indiferent de condițiile pe care le are. Abia după 78 de ani a văzut pentru prima dată lumina becului, iar pe parcursul vieții acesta a trăit la lumina lumânării.
„Fără curent am trăit, da. Cu lampă. Noi nu am văzut televizor la noi în casă. Când mai vin copiii, ne arată că au telefoane de alea de vezi de toate pe ele. Mai ascultăm la aparatele de radio, ce auzim la radio. Și uite-așa am trăit. Nu ne-am mutat de aici.”, a spus Gica, săteanca.
Satul nu beneficiază nici nu apă, nici de canalizare sau electricitate. Însă, datorită ajutorului oferit de primărie și un ONG, au instalat mici panouri fotovoltaice care au adus lumina electrică în sat.
„Încărcam telefonul la panou, dar în rest nu avem alte… dar noi suntem mulțumiți că avem oleacă de lumina în casă, și în fața casei.”, a spus Gica.
Un alt sătean, în vârsta de 60 de ani s-a întors în casa părintească după ce a trăit timp de 30 de ani la Capitală.
„Locurile natale unde am crescut si unde îmi place, aici am crescut, aici vreau să trăiesc. Eram aproape 40 de copii aici, acum nu mai e niciunul.”, a mărturisit nea Sandu.
Viețile sătenilor s-au ușurat radical de când există în Mățara energie electrică.
„Trebuia sa mă duc la 3 zile la Muscel, satul vecin, ca să îmi încarc telefonul, și acolo când te duci ori nu e curent, ori nu știu ce”, a mai spus Sansu, sătean.
„Investiile pe care noi încercăm să le realizăm vor aduce oamenii în comunitate. Și atunci cu siguranță se vor orienta și către acest colț de rai și atunci se va crea o deschidere și noi sperăm să găsim soluția să electrificăm și cătunul acesta.”, a explicat Mihai Constantin, viceprimar în comuna Colți, comuna de care aparține Mățara.