- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Săptămâna de lucru de 4 zile în România? Argumente pro şi contra pentru un weekend permanent de 3 zile

14 May, 16:57 • Dobran Viorel
La un an după ce 61 de companii din Marea Britanie au ales să participe la un studiu pilot privind săptămâna de lucru de 4 zile, 89% dintre acestea au continuat să menţină această structură. Proiectul-pilot a funţionat şi în alte ţări, iar în România a rămas la stadiul de discuţii, puţine companii apelând la acest sistem.
Săptămâna de lucru de 4 zile în România? Argumente pro şi contra pentru un weekend permanent de 3 zile

La nivel internaţional, săptămâna de lucru de 4 zile a devenit o cerinţă cheie în unele negocieri sindicale din ţări precum Statele Unite, Germania şi Italia.

Funcţionează săptămâna de lucru de 4 zile în Marea Britanie? Mai multă eficienţă, angajaţi mai fericiţi şi mai puţină rotaţie s-au numărat printre rezultatele pozitive. Într-un sondaj citat de ABC News, 100% din manageri au declarat că săptămâna de patru zile a avut un impact „pozitiv” sau „foarte pozitiv”.

82% dintre companii au raportat un impact pozitiv asupra bunăstării personalului. 50% au văzut efecte pozitive asupra reducerii fluctuaţiei personalului, iar 32% au spus că politica le-a îmbunătăţit în mod vizibil recrutarea.

Guvernul oferă mai multe zile libere angajaților. Vești excelente pentru milioane de români care au un loc de muncă

In ultima perioada, ideea cu săptămâna de lucru de 4 zile a devenit populara si in Romania. Acest model promite un echilibru mai bun intre munca si viata personala si o productivitate mai mare. Dar, trecerea la acest sistem poate aduce si cateva probleme. Haideti sa analizam ce avantaje si dezavantaje ar putea avea acest model pentru angajati si companii.

Săptămâna de lucru de 4 zile în România? Avantaje

1. Mai multa eficienta la munca

Se pare ca lucrand mai putin, oamenii pot sa fie mai eficienti. Un studiu din Islanda a aratat ca angajatii care lucreaza mai putine ore pastreaza aceeasi productivitate sau chiar isi imbunatatesc rezultatele. In Romania, unde multe persoane sunt obosite din cauza programului lung, o saptamana mai scurta ar putea sa ajute la refacerea energiei si la o munca mai productiva.

2. Sanatate mai buna pentru angajati
Un alt beneficiu important este sanatatea angajatilor. Cu mai mult timp liber, oamenii se pot odihni mai bine, pot petrece timp cu familia sau se pot relaxa. Toate acestea reduc stresul si imbunatatesc starea generala de sanatate. Angajatii fericiti si sanatosi sunt mai putin predispusi sa sufere de epuizare si sunt mai motivati la munca.

3. Mai putine absente si plecari din companie
Cand angajatii sunt multumiti cu programul lor de lucru, sunt mai putin probabil sa lipseasca de la munca sau sa isi schimbe locul de munca. Asta inseamna mai putine costuri pentru companie cu recrutari si pregatirea noilor veniti.

Săptămâna de lucru de 4 zile în România? Dezavantaje

1. Probleme cu programul de lucru

Trecerea la un program de patru zile poate fi complicata, mai ales pentru serviciile care trebuie sa fie disponibile non-stop, cum ar fi spitalele sau magazinele. Aici, un program mai scurt poate insemna nevoia de mai multi angajati pentru a acoperi toate turele, ceea ce ar creste cheltuielile.

2. Salarii si cheltuieli
O preocupare majora este legata de bani. Pentru multe firme, mai ales pentru cele mici si mijlocii, sa mentina salariile la acelasi nivel cu mai putine zile de munca nu este usor. Plus, orele suplimentare necesare pentru a acoperi timpul liber ar putea creste costurile, anuland orice beneficiu adus de cresterea productivitatii.

3. Impactul asupra economiei
Unii experti se tem ca, lucrand mai putin, productia ar putea scadea. Aceasta ar putea afecta cresterea economica a tarii. Daca firmele produc mai putin, acest lucru se poate reflecta si in veniturile nationale.

Desi saptamana de lucru de patru zile are multe beneficii (mai multa productivitate si angajatii mai relaxati si mai sanatosi), exista si probleme care nu pot fi ignorate. Trebuie sa ne gandim bine daca acest model se potriveste cu specificul fiecarei companii si sector. In Romania, acest sistem ar putea fi un pas inainte pentru modernizarea pietei muncii, dar trebuie implementat cu grija si adaptat la nevoile reale ale angajatilor si companiilor, scrie manager.ro

Când ar putea fi implementată în România săptămâna de lucru de 4 zile. Sistemul este deja testat în multe țări din UE

Săptămâna de lucru de 4 zile

Rezultatele implementării săptămânii de muncă de patru zile, acolo unde sistemul a fost testat, au fost încurajatoare, observându-se o îmbunătățire a productivității și mai puține zile de concediu medical solicitate de angajați, astfel că se ia în calcul introducerea sistemului pe scară din ce în ce mai largă.

Anul trecut, Marea Britanie a finalizat cea mai mare încercare de până acum a experimentului săptămânii de lucru de 4 zile, dezvăluind noi progrese în ceea ce privește productivitatea și flexibilitatea la locul de muncă.

Studiul realizat în Marea Britanie, la care au participat aproape 3.000 de lucrători din 61 de companii, a testat săptămâna de lucru de patru zile timp de șase luni.

Rezultatele au arătat o reducere cu 65% a numărului de zile de concediu medical, precum și o probabilitate cu 57% mai mică ca oamenii să renunțe la locul de muncă – ambele considerate semne esențiale că motivația și retenția angajaților au fost mult mai mari.

„Încă din septembrie 2023, am testat mai multe variante de program pentru managerii magazinelor noastre, incluzând săptămâna cu 4 zile lucrătoare. Programul mai flexibil a devenit obișnuit în acest domeniu în ultimii ani și suntem dornici să testăm și să învățăm diferite moduri de lucru pentru colegii noștri. Deși încă evaluăm rezultatele acestui studiu, feedback-ul colegilor participanți a fost foarte pozitiv”, a spus purtătorul de cuvânt al unui lanț de magazine, pentru The Sun.

Experimentul cu săptămâna de lucru de 4 zile, un eșec total. Companiile susțin că programul nu este deloc eficient

Comisarul european pentru muncă a spus că Uniunea Europeană trebuie să gândească un program de implementare în sectoarele compatibile. Motivul pentru care oficialii sunt de acord cu schimbarea este că duce la progres și asigură un echilibru dintre muncă și viața privată.

În discursul său, a vorbit despre Germania, țară în care cel mai mare sindicat al muncii cere implementarea săptămânii cu patru zile lucrătoare și 3 zile de weekend. Prin măsură, ei cred că ar reuși inclusiv să rezolve problema șomajului, atrăgând noi categorii spre muncă.

Situația este similară și în Portugalia, unde se lucrează la un proiect pilot intitulat „Agenția Muncii Decente”. În martie 2023, nu mai puțin de 46 din 99 de companii au arătat interes pentru a trece la cele 4 zile de muncă și 3 de weekend. Pe de altă parte, sunt și mult firme care refuză, din considerente financiare, o astfel de trecere.

„Săptămâna de lucru de patru zile este o noutate pentru piața muncii din România și foarte multe companii încă privesc cu reticență acest program. Dacă ne uităm în trecut, la fel erau privite și modul de lucru remote sau alte metode de flexibilizare a programului, deci sunt speranțe că, acolo unde se poate, va crește disponibilitatea pentru a reduce numărul de zile lucrate”, a declarat Ana Vișian, Marketing Manager BestJobs, pentru Wall-Street.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Altex dă lovitura! Noua strategie care va schimba complet piața electrocasnicelor!
Altex dă lovitura! Noua strategie care va schimba complet piața electrocasnicelor!
Dispar plățile cu cardul în România? Metoda care ia avânt în băncile din țara noastră: „Oamenii s-au obișnuit”
Dispar plățile cu cardul în România? Metoda care ia avânt în băncile din țara noastră: „Oamenii ...
Ce riscă persoanele care deschid sau consumă produse din supermarket, înainte să le plătească, în 2024: „Am fost amenințat cu poliția”. Un avocat lămurește această situație
Ce riscă persoanele care deschid sau consumă produse din supermarket, înainte să le plătească, ...
Invenția genială a elevilor din Timișoara care ar putea schimba circulația pietonilor. Cum au atras atenția autorităților din România
Invenția genială a elevilor din Timișoara care ar putea schimba circulația pietonilor. Cum au atras ...
Românii iau cu asalt Kaufland! Produsele la 5 și 10 lei dispar rapid de pe rafturi. Oferta momentului care a stârnit nebunia!
Românii iau cu asalt Kaufland! Produsele la 5 și 10 lei dispar rapid de pe rafturi. Oferta momentului ...
Câți bani poți scoate de la bancomat. Limita ascunsă impusă de bănci despre care nimeni nu vorbește
Câți bani poți scoate de la bancomat. Limita ascunsă impusă de bănci despre care nimeni nu vorbește
Serverele RAR au picat. Activitatea cu publicul a fost suspendată
Serverele RAR au picat. Activitatea cu publicul a fost suspendată
Schengen: România primește undă verde de la Austria, dar o altă țară UE ne blochează drumul!
Schengen: România primește undă verde de la Austria, dar o altă țară UE ne blochează drumul!
Românii care stau la bloc și au animale de companie riscă amenzi uriașe. În ce condiții se dau sancțiunile
Românii care stau la bloc și au animale de companie riscă amenzi uriașe. În ce condiții se dau ...
Anunţul lui Mugur Isărescu privind inflaţia. Românii trebuie să se pregătească de un nou val de creşteri ale preţurilor
Anunţul lui Mugur Isărescu privind inflaţia. Românii trebuie să se pregătească de un nou val de ...
Marcel Ciolacu, vești bune pentru români: Prelungim plafonarea preţurilor la energie şi gaze
Marcel Ciolacu, vești bune pentru români: Prelungim plafonarea preţurilor la energie şi gaze
Vacanțe la jumătate de preț la Târgul de Turism 2024 al României. Cum arată topul ofertelor
Vacanțe la jumătate de preț la Târgul de Turism 2024 al României. Cum arată topul ofertelor
Școala de șoferi s-ar putea ieftini. Guvernul vine cu vești bune pentru cei care vor să dea de permis
Școala de șoferi s-ar putea ieftini. Guvernul vine cu vești bune pentru cei care vor să dea de permis
Doar 19.000 de persoane și firme din peste 100.000 care au solicitat ștergerea unor datorii au beneficiat de amnistia fiscală. Cât a încasat ANAF din datoriile vechi
Doar 19.000 de persoane și firme din peste 100.000 care au solicitat ștergerea unor datorii au beneficiat ...
Dacia Sandero, cea mai vândută mașină în Europa. Dacia Duster este pe locul 13
Dacia Sandero, cea mai vândută mașină în Europa. Dacia Duster este pe locul 13
Benzina şi motorina se scumpesc din nou. Preţul carburanţilor, 21 noiembrie 2024
Benzina şi motorina se scumpesc din nou. Preţul carburanţilor, 21 noiembrie 2024
Primul tren electric inaugurat după 20 de ani s-a stricat deja după prima cursă. Garnitura Alstom nu a mai plecat joi din Gara de Nord
Primul tren electric inaugurat după 20 de ani s-a stricat deja după prima cursă. Garnitura Alstom ...
Avertisment pentru toți posesorii de telefoane mobile! Funcția care te poate lăsa instant fără bani!
Avertisment pentru toți posesorii de telefoane mobile! Funcția care te poate lăsa instant fără bani!