Pentru creștinii ortodocși, Săptămâna Luminată este începutul unei perioade de sărbătoare, care se termină la cincizeci de zile de la Paști, când are lor Pogorârea Sfântului Duh, cunoscută în popor drept sărbătoarea „Rusaliilor”. Cu ocazia Sfintelor Paști, Biserica anunță: „Acum toate s-au umplut de lumină, cerul şi pământul şi cele de sub pământ”, prilej cu care începe Săptămâna Luminată.
Citește și: În perioada Paștelui, consumul de ouă va crește cu 50%. Ultimele date publicate de specialiști
Începând cu Duminica Sfintelor Paști și până la Înălţarea Domnului, la Liturghie se cântă Axionul Paștilor, „Îngerul a strigat”, iar credincioșii se salută cu cuvintele „Hristos a Înviat!” și răspund „Adevărat a Înviat!”. Totodată, în această perioadă nu se citește Psaltirea și nu sunt organizate parastase pentru cei adormiți. Slujbele vor fi reluate după Duminica Tomii.
Sfânta Mercurie este supranumită Miercurea Albă din Săptămâna Luminată. Aceasta este ziua în care bărbații au voie să muncească la câmp, însă femeile nu. Cu toate acestea, este una dintre puținele zile ale acestei săptâmâni când rufele se pot spăla.
Se spune despre această zi că este interzis să muncești. În popor se mai numește și „nunta șoarecilor”, iar conform tradiției, cine va muncii va atrage rozătoarele la masă și nu va avea parte de merinde tot anul.
Zilele de miercuri și vineri din Săptămâna Luminată sunt cu „hărți”, cu alte cuvinte toți credincioșii au dezlegare la mâncărurile „de dulce” datorită Învierii Domnului Iisus Hristos. De asemenea, conform Tipicului Sfântului Sava, creștinii au și dezlegare la pește miercurea și vinerea, în perioada cuprinsă între Învierea Domnului și Duminica Tuturor Sfinţilor, prima după Rusalii.
„Doamne și Stăpânul vieții mele, duhul trândăviei, al grijii de multe, al iubirii de stăpânire și al grăirii în deşert nu mi-l da mie. Iar duhul curăţiei, al gândului smerit, al răbdării şi al dragostei dăruieşte-mi-l mie, sluga Ta. Aşa, Doamne Împărate, dăruieşte-mi ca să-mi văd greşelile mele şi să nu osândesc pe fratele meu. Că binecuvântat eşti Tu în vecii vecilor. Amin.
Cel ce a înviat din morți, Hristos Adevăratul Dumnezeul nostru, pentru rugăciunile Preacuratei Maicii Sale și ale Preacuvioșilor și de Dumnezeu purtătorilor părinților noștri și ale tuturor sfinților, să ne miluiască și să ne mântuiască pe noi, ca un bun și de oameni iubitor.
Bine ești cuvântat, Stăpâne Atotțiitorule! Care ai luminat ziua cu lumina de soare și noaptea ai strălucit-o cu raze de foc. Care ne-ai învrednicit a trece lungimea zilei și a ne apropia de începuturile nopții. Ascultă rugăciunea noastră și a tot poporului Tău. Și ne iartă tuturor păcatele noastre cele de voie și cele fără de voie.
Primește rugăciunile noastre cele de seară și trimite mulțimea milei Tale și a indurărilor Tale peste moștenirea Ta. Ocroteste-ne cu sfinții Tăi îngeri. Înarmează-ne cu armele dreptății Tale.
Îngrădește-ne cu adevărul Tău. Păzește-ne cu puterea ta. Mântuiește-ne de toată primejdia, de tot vicleșugul celui potrivnic. Și ne dăruiește în această seară cu noaptea ce vine și toate zilele vieții noastre desăvârșit, cu pace, fără de păcate, fără sminteală și fără nălucire. Pentru rugăciunile Preasfintei Născătoare de Dumnezeu și ale tuturor sfinților, care Ți-au plăcut din veac. Amin.”
Alte articole: Primă de Paşte de 3.000 de lei brut pentru mineri înainte de disponibilizări