- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Scandal în lumea muzicii! Violonistul Ștefan Tăjti acuză! Amendați pentru cântat pe stradă: „O dovadă de lipsă de cultură în România!”

10 Sep, 10:22 • Bugiu ⁠Ana Maria
Violonistul Ștefan Tajti acuză autoritățile. Artiștii stradali sunt amendați, pe motivul „apelării la mila trecătorilor”, dovadă de incultură, la spusele artistului.
Scandal în lumea muzicii! Violonistul Ștefan Tăjti acuză! Amendați pentru cântat pe stradă: „O dovadă de lipsă de cultură în România!”

Violonistul Ștefan Tăjti a acuzat autoritățile, spunând diplomat că este o lipsă de cultură să amendezi artiștii stradali. Acesta a explicat că a început să cânte în Cetatea Sighișoara și a devenit o parte îndrăgită a peisajului local, mai ales vara. El a subliniat că muzica clasică pe care o interpretează aduce un feedback pozitiv de la trecători, îmbunătățindu-le starea și oferindu-le o experiență rară, având în vedere că artiștii de muzică clasică sunt absenți de pe străzi, de cele mai multe ori, potrivit agerpres.

„Am început să cânt aici, în Cetatea din Sighişoara unde oamenii m-au îndrăgit şi astfel am devenit cumva parte din peisaj, în special vara. Trecătorii sunt mai mult decât încântaţi, îi văd că zâmbesc, chiar dacă se apropie oarecum timid.

Primesc foarte multe feedback-uri pozitive, asta înseamnă că sunt încântaţi de ceea ce aud, de faptul că le-am schimbat vibe-ul, că le-am schimbat starea şi că se simt mult mai bine.

Muzica pe care le-o aduc aici, în stradă, îi linişteşte. Eu cânt muzică clasică, nu merg pe muzica de divertisment, fiindcă e plină lumea de muzică de divertisment.

Aşa că repertoriul meu este clasic şi am constatat că aceasta e o plajă foarte îngustă, fiindcă artişii care interpretează muzica clasică ies rar pe stradă. Eu cred că umplu în gol care lipseşte, mai ales în stradă”, a declarat violonistul Ştefan Tajti.

Te-ar mai putea interesa și: Evenimente în București weekend 29 – 30 iunie 2024. Distracție pe muzica anilor ’90 la „Nostalgia” și spectacole de teatru pe Calea Victoriei

foto: cultură, România

„Muzica clasică este foarte profundă”

Violonistul Ștefan Tăjti a explicat că, deși muzica clasică poate părea tristă, este, de fapt, profundă, fiind foarte apreciată de către trecători. El a început să cânte la vioară încă din copilărie, influențat de tatăl său, care era profesor de vioară, și a menționat că, atât el, cât și fratele său, care este, de asemenea, profesor de vioară în Austria, au fost mereu în competiție în copilărie.

„Deşi pare că e o muzică mai tristă, muzica clasică este nu tristă, este foarte profundă, pătrunde mai adânc, nu e ceva superficial, iar din acest motiv are beneficii fantastice pentru cei ce o ascultă. Eu cânt la vioară de mic copil, pur şi simplu m-am trezit cu vioara în mână.

Tatăl meu a fost profesor de vioară şi el ne-a pus vioara mâna. Am un frate cu care tot timpul eram în concurenţă, care dintre noi cântă mai bine. El este în Austria şi e tot profesor de vioară. Vioara face parte din viaţa mea, din vieţile noastre. Acum am 67 de ani şi cânt în continuare”, a afirmat violonistul.

Ștefan Tajti a povestit că, în ultimii trei ani, a început o colaborare frumoasă cu un fost IT-ist, acum lutier, care a început să construiască viori din pasiune pentru fiica sa. Împreună, au deschis un atelier în București, unde au creat șapte viori și speră să continue să realizeze instrumente din ce în ce mai bune.

„De vreo trei ani, am întâlnit un un domn cu care m-am împrietenit şi care, tot din pasiune, s-a apucat de lutierie, fiind IT-ist ca pregătire. Dar pentru că fiica sa a învăţat să cânte la vioară, a ţinut să-i facă o vioară fiicei sale. El, cu mâna lui, uşor, uşor s-a specializat şi a devenit foarte bun.

Are o mână de aur şi lucrăm acum împreună, avem un atelier în Bucureşti: eu învăţ de la el, el beneficiază de urechea mea de violonist şi de aşteptările mele pentru calitatea sunetului. Aşa că ne sprijinim reciproc, e un parteneriat foarte fructuos.

Vioara cu care cânt acum e a şaptea vioară pe care o facem, eu şi partenerul meu, şi sper să fac încă multe în continuare, din ce în ce mai bune”, a subliniat artistul.

„Chiar în Milano mi s-a întâmplat să vină o doamnă să mă întrebe: „Ce cauţi dumneata cu aşa calitate de muzică în stradă?”

Ștefan Tajti a povestit cum a descoperit arta stradală în Germania, înainte de 1989 și cum această experiență l-a fascinat, determinându-l să renunțe la orchestră și să cânte pe stradă în Germania, Spania și Brazilia.

„Iniţial am descoperit arta în stradă, muzica în stradă, în Germania Federală. Înainte de 1989 am avut privilegiul să ies o dată acolo şi am văzut altă lume. Mi s-a părut fascinant să văd teatru, pictură, muzică reprezentate în stradă. Am încercat şi eu foarte timid şi am văzut reacţia nemţilor.

După Revoluţie am ieşit şi eu şi am cântat câţiva ani buni în lung şi-n lat în Germania, pe stradă, prin marile oraşe ale Germaniei. M-a fascinat acea viaţă şi am renunţat la orchestră.

Am ieşit apoi în Spania, vreo 10-12 ani, apoi am cântat în Brazilia, tot pe stradă. Este o libertate nemaipomenită! Îmi place reacţia oamenilor, relaţia directă cu publicul. Nu e ca într-o sală de concert – deşi am dat şi concerte, am cântat şi în săli de concerte şi am colaborat şi cu orchestre, am fost şi solist instrumentist în orchestră. Dar să cânt pe stradă îmi place mult mai mult.

Chiar în Milano mi s-a întâmplat să vină o doamnă să mă întrebe: ‘ce cauţi dumneata cu aşa calitate de muzică în stradă?’. I-am spus că dacă eram la Scala cu siguranţă nu ne-am fi întâlnit şi nici nu mi-ar fi pus întrebarea asta. De asta sunt în stradă, ca să stăm de vorbă”, a afirmat Ştefan Tajti.

Amendați pentru cântat pe stradă: „O dovadă de lipsă de cultură în România!”

Ștefan Tajti a relatat că, deși reacția publicului la muzica sa stradală a fost extrem de pozitivă, a fost amendat de poliție pentru că activitatea sa ar fi considerată un apel la mila publicului. El consideră această interpretare ca fiind ridicolă și lipsită de cultură, explicând că, de fapt, oferă talentul său fără a cere nimic în schimb.

Artistul a subliniat că oamenii simt nevoia să recompenseze performanța sa, chiar și atunci când cutia de donații este închisă.

„Reacţia oamenilor a fost excepţională, însă nişte poliţişti s-au apropiat de mine şi m-au amendat, arătându-mi că, pe baza legii, prin ceea ce fac, apelez la mila publică. Este ridicol!

Adică arta în stradă este văzută ca şi cum ar fi un apel la mila publică? Asta arată lipsă de cultură, dar probabil că se vor deştepta uşor, uşor şi cei care au făcut astfel de legi.

Faptul că pui un toc deschis ca oamenii să îşi poată exprima recunoştinţa – fiindcă mulţi simt nevoia să o facă – este apel la mila publică? Nu, nu este.

Eu nu cer nimic, absolut nimic nu cer, eu îmi ofer talentul, iar dacă cineva doreşte să doneze, donează, dacă nu, nu. De multe ori poliţiştii mi-au spus să închid cutia, să cânt dacă vreau, dar să închid cutia.

Am închis-o, dar oamenii veneau şi îmi puneau bani în buzunar, în haină, îmi puneau peste tot. Adică omul simte nevoia să recompenseze ceea ce a primit”, a accentuat Ştefan Tajti.

Te-ar mai putea interesa și: Inna a dat un adevărat tun financiar în 2023. Ce avere a reușit să strângă artista din muzică