Castelul Peleș, una dintre cele mai populare destinații turistice din România, se află în mijlocul unui scandal de amploare legat de acuzații de fraudă. Mai mulți angajați ai muzeului, împreună cu reprezentanți ai agențiilor de turism, sunt suspectați că ar fi pus la punct o schemă de reciclare și revânzare a biletelor de intrare, obținând sume mari.
Ministerul Culturii a confirmat deschiderea unei anchete interne, iar poliția a început deja investigațiile pentru a stabili amploarea fraudei, potrivit Antena 3 CNN.
Te-ar mai putea interesa și: Castelele Disney din Turcia. Visul fantastic, transformat în coșmar! Aici s-a născut orașul-fantomă
foto: Castelul Peleș
În detaliu, schema de fraudă presupune o rețea complexă de manipulare a biletelor de intrare. Zilnic, Castelul Peleș atrage mai mult de 1.000 de turiști, iar mulți dintre aceștia sunt grupuri de turiști străini, însoțiți de ghizi. În loc să arunce biletele după vizită, ghizii le donau muzeului, care le revindea ulterior.
Însă, banii obținuți din vânzarea biletelor nu ajungeau în casieria muzeului, ci erau direcționați către cei care gestionau această schemă frauduloasă. Mai mult, un alt tip de înșelăciune implica racolarea turiștilor direct pe alee, vânzându-le bilete cu reduceri false și încasând sume mult mai mari decât prețul real, banii provenind dintr-o metodă de supraestimare a tarifelor.
Directorul general al Muzeului Național Peleș a confirmat că în trecut a existat un caz similar, în 2018, când un angajat a fost cercetat pentru acte de fraudă, explicând că banii obținuți erau folosiți pentru a plăti servicii de transport. De asemenea, Ministerul Culturii a anunțat că va demara o anchetă internă, iar autoritățile vor analiza dacă este necesară o anchetă penală.
„În 2018, un angajat al Serviciului Tehnic, care se ocupa de îngrijirea parcului, a fost subiectul unei cercetări penale (instrumentată de Judecătoria Sinaia) şi al uneia disciplinare (făcută de Muzeul Naţional Peleş), pentru genul de fapte care este reclamat în articol, cu lux de amânunte.
Angajatul Muzeului Naţional Peleş a adus, în cercetările de la Poliţie şi de la Muzeu, explicaţia halucinantă că a avut nevoie de acei bani (120 de lei) pentru a plăti o maşină care transporta resturi vegetale”, se arată în comunicatul emis de directorul general al Muzeului Naţional Peleş.
Te-ar mai putea interesa și: Vacanță de toamnă. Cât te costă să vezi Cehia, o săptămână, în Septembrie: E momentul perfect pentru a vizita castelele medievale!