Românii care fac cumpărături în supermarketurile mari au observat că trebuie să plătească pentru pungile din plastic în care își ambalează fructele și legumele. Această practică, în vigoare încă din 2009, presupune achitarea unei taxe denumite „eco-taxă” pentru fiecare pungă de plastic utilizată, conform legislației de mediu, potrivit bugetul.ro.
Pentru pungile biodegradabile, se plătește doar o taxă de ambalaj, acestea fiind scutite de eco-taxă. Nici pungile biodegradabile nu sunt oferite gratuit, însă, iar costurile asociate sunt vizibile pe bonurile de cumpărături ale clienților.
Te-ar mai putea interesa și: Mega promoție Kaufland! Reduceri irezistibile, începând cu 25 septembrie! Stocul este limitat!
foto: pungi supermarket
Valoarea eco-taxei este de 0,15 lei pentru fiecare pungă din plastic și se aplică exclusiv pungilor care nu respectă normele de biodegradabilitate și compostabilitate, stabilite de standardul european SR EN13432. Taxa trebuie să fie afişată vizibil la punctele de vânzare din supermarketuri pentru a informa consumatorii. Retailerii au obligația de a evidenția distinct această taxă pe bonul fiscal, astfel încât clienții să poată vedea clar cât plătesc pentru utilizarea pungilor de plastic.
Introducerea pungilor biodegradabile în marile lanțuri de supermarketuri a avut loc acum patru ani, când majoritatea comercianților au început să folosească aceste ambalaje alternative pentru fructe și legume, în încercarea de a reduce impactul asupra mediului. Deși pungile biodegradabile nu sunt supuse eco-taxei, clienții continuă să plătească pentru ele o taxă de ambalaj, care este adăugată pe bonul fiscal.
Conform legislației actuale, producătorii sunt obligați să achite eco-taxa doar pentru pungile de plastic neimprimate, iar aceștia trebuie să factureze taxa separat. Operatorii economici care introduc astfel de ambalaje pe piață trebuie să declare, la fiecare șase luni, cantitățile de ambalaje utilizate. Declarația trebuie depusă până pe 25 ale lunii următoare semestrului de raportare.
Toți operatorii economici care introduc pe piață bunuri ambalate trebuie să plătească o contribuție de 2 lei pentru fiecare kilogram de ambalaj. În cazurile în care ambalajele sunt închiriate în scopuri profesionale sau reutilizate, comercianții sunt obligați să plătească eco-taxa pentru diferențele rezultate din cantitățile de ambalaje care nu au fost valorificate sau incinerate în instalații de recuperare a energiei.
Acești operatori, fie că sunt producători sau distribuitori care își personalizează ambalajele, trebuie să respecte reglementările din OUG 196/2005, actualizată prin Legea nr. 105/2006. Aceasta prevede obligativitatea declarării și achitării taxelor pentru ambalajele puse pe piață. Eco-taxa este aplicabilă și pentru ambalajele închiriate, dacă acestea nu respectă cerințele minime de reciclare sau valorificare.
Te-ar mai putea interesa și: Televizor gratis la Lidl! Promoția este valabilă doar în luna septembrie. Tot ce trebuie să faci