Începând din anul școlar viitor, s-a stabilit câte absențe pot avea elevii până când directorii pot anunța serviciile de asistență socială, potrivit bugetul.ro.
Absențele duc la un fenomen cu care Ministerul Educației se confruntă de ani buni, anume abandonul școlar.
Te-ar putea interesa și: Revoluție în educație! Țara care va interzice definitiv telefoanele mobile în școli din 2025
foto: elevi
Pentru a opri acest fenomen, există programe și măsuri speciale implementate, însă este din ce în ce mai greu să oprești un lucru, care se întâmplă de mai bine de 30 de ani.
„Abandonul școlar reprezintă încetarea frecventării învățământului obligatoriu de către un beneficiar primar al educației, demonstrată prin absențe nemotivate care au condus la imposibilitatea finalizării a doi ani școlari succesivi”, potrivit Legii Educației nr. 198/2023.
În noul an școlar, 2024-2025, elevii vor putea avea:
În ROFUIP 2024, se precizează că directorii școlilor au obligația de a alerta serviciile de asistență socială în situațiile în care elevii nu se prezintă la „cel puțin 75% din numărul de ore de curs prevăzute într-un an școlar la disciplinele/modulele respective”.
„În cazul elevilor din învățământul obligatoriu aflați în situație de risc și de abandon școlar, unitatea de învățământ are obligația de a informa instituțiile responsabile cu privire la neîndeplinirea de către părinții, tutorii, reprezentanții legali ai elevului a obligațiilor legale privind asigurarea frecventării cu regularitate şi conform programului de către acesta a cursurilor şcolare”, conform art. 118.
de asemenea, se menționează și că directorii unităților de învățământ trebuie să ia măsuri pentru prevenirea abandonului școlar.
Art 95, alin (4) –„Directorul unității de învățământ are obligația să anunțe serviciile de asistență socială (SPAS/DAS) și să contribuie la stabilirea unor măsuri de prevenire a abandonului școlar, în cazul beneficiarilor primari care înregistrează absențe la cel puțin 75% din numărul de ore de curs prevăzut într-un an școlar la disciplinele/modulele respective”, potrivit ROFUIP 2024.
Te-ar putea interesa și: Guvernul a înlocuit „masa caldă” cu „masa sănătoasă” în şcoli. Se dau aproape 100 de milioane de lei pentru fructe şi legume