Schimbări dramatice la vacanțele românilor! Potrivit unui recent raport efectuat de Comisia Europeană, care a evaluat consecințele schimbării climei asupra turismului, s-a sesizat că nu toate țările europene vor suferi la fel, însă România va fi printre țările care vor pierde mult, a informat wall-street.ro.
Citește și: Alertă de călătorie pentru românii care pleacă în concediu! Ministerul de Externe a emis o nouă avertizare
Cercetătorii care au realizat raportul privind „Impactul regional al schimbărilor climatice asupra cererii în sectorul european al turismului” sunt de părere că datele colectate în ultimii ani arată un impact masiv asupra regiunilor de coastă și mai ales asupra celor din sudul Europei.
Așadar, potrivit raportului, cererea de vacanțe va fi tot mai scăzută vara și va crește iarna și primăvara. Se înregistrează creșteri cu 3-4 grade Celsius, iar zona Dobrogean, litoralul, ar putea fi cea mai afectată.
Această tendință este confirmată și de datele publicate recent de Comisia europeană a turismului (CET), care arată că numărul celor ce intenționează să călătorească în perioada iunie-noiembrie în regiunea Mării Mediterane a scăzut deja cu 10% comparativ cu anul trecut.
De asemenea, aprilie ar putea deveni luna ideală pentru vacanțe, iar iulie și august să fie cele mai evitate luni. Se va pierde mult și în domeniul turismului, dacă temperaturile cresc cu 1,5 grade Celsius, scăderea estimată este de 0,34%, a patra cea mai mare din UE, în acest scenariu. La 2 grade în plus scăderea e de numai 0,11%, la 3 grade cererea totală ar rămâne la același nivel acum în turism, iar la 4 grade în plus, scăderea ar fi de 0,4% – mică în comparație cu Cipru (-8.28%) sau Grecia (-7.26%).
Turiștii vor prefera muntele în locul litoralului pentru vacanțe. Unele regiuni din România vor stagna. În zona Munteniei ar putea exista o creștere a numărului de turiști în stațiunile montane toamna, iarna și primăvara.
Dat fiind că turismul generează în jur de 12,2 miliarde de euro pentru România, putem aproxima scăderea prevăzută de acest raport la circa 50 de milioane de euro – în cel mai rău scenariu. Nu sună dramatic, dar lucrurile s-ar putea agrava dacă temperaturile continuă să crească. În plus, redirecționarea turiștilor dinspre litoral spre zonele de munte ar impune și schimbări la nivelul infrastructurii, care să de adapteze la noile fluxuri de turiști. De asemenea, avertizează cercetătorii, „pe măsură ce temperaturile cresc și vremea devine tot mai imprevizibilă, va fi nevoie de intervenții care să facă turismul mai sustenabil”.
Alte articole: Vacanță 2023. Perioada în care trebuie să cumperi bilete de avion pentru concediul din iarnă. Prețurile sunt foarte mici