- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Schimbări majore pentru elevi! Cum va arăta programul școlar și câte ore de curs vor avea pe zi

10 Jul, 11:36 • Cornel Ghimeșan
Trezirea la primele ore ale dimineții pentru a merge la școală reprezintă un adevărat coșmar pentru majoritatea copiilor. Cercetările indică faptul că un program matinal este contraproductiv pentru o educație de calitate.
Schimbări majore pentru elevi! Cum va arăta programul școlar și câte ore de curs vor avea pe zi

Programul școlar din țările membre ale Uniunii Europene a început să fie tot mai des contestat. Experții din domeniul educației susțin că începerea cursurilor la ore foarte matinale afectează semnificativ randamentul și concentrarea copiilor. În aceste condiții, se analizează posibilitatea introducerii obligativității de a începe cursurile cu o oră mai târziu. Mai multe țări au implementat deja acest nou program școlar.

Citește și: Povestea de succes a unui afacerist român. Face bani în patru luni cât pentru tot anul din cultivarea de plante aromatice

Mulți adolescenți ajung la școală devreme dimineața, însă ei sunt adesea pe jumătate adormiți, manifestând stări de nervozitate și lipsă de concentrare. Potrivit experților, acest fenomen se explică prin faptul că, în timpul pubertății, hormonii determină întârzierea orei de somn, iar copiii continuă să aibă nevoie de mai multe ore de odihnă. Pentru a evita această situație nebenefică, singura soluție viabilă este începerea cursurilor cu o oră mai târziu decât în prezent.

Cercetătorul educațional, prof. Ph.D. Marc Kleinknecht de la Universitatea Leuphana din Lüneburg, a oferit argumente clare în favoarea schimbării programului școlar. El a propus ca toți elevii de liceu să înceapă cursurile la ora 9:00, subliniind beneficiile unei astfel de modificări pentru performanța și bunăstarea elevilor.

„Sunt schimbări ale comportamentului de somn la adolescenți în comparație cu copilărie. Se culcă mai târziu, dar încă au nevoie de mult somn”, a declarat profesorul Kleinknecht.

Adolescenții sunt, de cele mai multe ori, extrem de obosiți atunci când încep școala, ceea ce le reduce productivitatea. Această stare de oboseală este cauzată de o deficiență de melatonină, hormonul produs în creier care induce senzația de somn.

După debutul pubertății, organismul nu mai eliberează melatonină în aceeași cantitate seara, ci aproximativ cu două ore mai târziu decât în copilărie. Aceasta determină amânarea orei de culcare spre miezul nopții, iar dimineața, tinerii nu se simt suficient de odihniți.

Unele țări au implementat deja modificări în programul școlar. În Portugalia, Spania și Anglia, mulți copii încep școala la ora 9:00, în timp ce în Țările de Jos și Irlanda, ora de început este 8:45. În Belgia, Franța și Italia, elevii încep școala de obicei la 8:30.

Deși introducerea unui nou program școlar în toate țările membre UE este încă în discuție, este evident că adaptarea orei de începere a cursurilor la nevoile biologice naturale ale tinerilor este posibilă și aduce rezultate pozitive.

Citește și: Câți bani au plătit doi români pentru un concediu în Japonia. Au petrecut două săptămâni departe de casă

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult