- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Scumpiri explozive la carnea de porc înainte de sărbători! Pesta porcină decimează producția, carnea românească devine lux

18 Oct, 20:38 • Bugiu ⁠Ana Maria
Carnea de porc românească devine o raritate. Scumpirile vor atinge 15% înainte de sărbători.
Scumpiri explozive la carnea de porc înainte de sărbători! Pesta porcină decimează producția, carnea românească devine lux

Anul acesta, carnea de porc românească este rară din cauza pestei porcine africane, care a decimat fermele timp de 7 ani. Cu peste 71.000 de animale sacrificate și 19 focare active, românii vor plăti prețuri mai mari, estimându-se scumpiri de 15% înainte de sărbători, potrivit Antena 3 CNN.

Te-ar mai putea interesa și: Prețurile la carne continuă să crească până la Crăciun. Cât vom ajunge să scoatem din buzunar pentru un kilogram de carne de porc

foto: carne de porc

Scumpiri explozive la carnea de porc înainte de sărbători! Pesta porcină decimează producția, carnea românească devine lux

Pesta porcină africană continuă să afecteze România la 7 ani de la apariția sa, cu peste 71.000 de porci eutanasiați de la începutul anului. În prezent, există 19 focare active, iar cel mai recent a fost descoperit într-o fermă din Olt, unde autoritățile au sacrificat peste 26.000 de animale.

„Foarte mulți dintre colegi au ajuns să renunțe la această afacere, să își vândă fermele, pentru că riscul la care se expun în fiecare zi este același, să demareze partea de creștere a porcilor și la câteva zile virusul să intre în ferme și să le ucidă efectivele”, a spus Ioan Ladoși – președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc.

România a fost cea mai afectată țară din Europa de pesta porcină africană, împreună cu Croația, deținând 96% dintre focarele din Uniunea Europeană în 2023, conform unui raport al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară. Din cauza acestei situații, România importă acum 80% din carnea de porc.

„Până în luna martie a anului următor în sectorul de reproducție din România fermierii noștri vor produce peste 1,5 milioane de purcei. Salvarea sectorului de porc din România este pariul meu cu Ministerul Agriculturii”, a spus Florin Barbu, ministrul Agriculturii.

Românii plătesc din ce în ce mai mult pentru puțina carne de porc românească rămasă pe piață. În ultimul an, prețurile au crescut cu aproximativ 3%, iar în prezent, un kilogram de cotlet costă 38 lei, mușchiulețul 45 lei, iar pulpa ajunge la 25 lei. Scumpirile vor continua, cu o creștere de 15% preconizată pentru perioada sărbătorilor.

„Istoric vorbind, mereu în noiembrie prețurile cresc”, a spus Ioan Ladoși – președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc.

Te-ar mai putea interesa și: Prețul hreanului a luat-o razna! E mai scump decât pieptul de pui și ceafa de porc